Doğumsal kalça çıkıklığı nedir?

Doğumsal kalça çıkıklığı yeni adı ile “Gelişimsel kalça displazisi” kalçadaki uyluk kemiğinin yuvarlak olan baş kısmının pelvis kemiğindeki yuvadan dışarı çıkmasına verilen isimdir.

Bebeklerde zamanında fark edilmesi çok önemlidir. Yeni doğan bebeklerde kalça çıkıklığı %0,1 oranındadır. Kız bebeklerde erkeklere oranla 5 kattan biraz daha fazla görülür.

Erken fark edilip tedavi edilmezse kalıcı kalça hasarları ve sakatlıklara yol açabilen ciddi bir sağlık sorunudur.

Doğumsal kalça çıkıklığı nedenleri?

Doğumsal kalça çıkıklığının net bir nedeni yoktur ama bilinen nedenleri şöyle açıklayabiliriz

  • Genetik ve hormonal sebepler
  • Doğumda bebeğin ters gelmesi
  • Doğumdan itibaren bebeğin kundağa sarılması
  • Bebeğin boyu uzasın diye bebeğe yapılan bacağı zorlayıcı hareketler
  • Doğum esnasında ebe ya da doktorun bebeğin kalçasını zorlamasına bağlı travmalar

Doğumsal kalça çıkıklığı tedavisi belirtileri?

Doğumsal kalça çıkıklığının hafif seviyelerde olduğu bebeklerde yürüme dönemine kadar fark etmek oldukça zordur. Doğumsal kalça çıkıklığı olan bebeklerde kalça ve bacakların konumlarının eşitliği aynı olmayacaktır.

Yürüme çağında ise kalça çıkıklığı olan bebeklerde topallama, bir bacağın diğerinden kısa görünmesi gibi belirgin belirtiler görülür. Çocuğunuzda bunun gibi belirtiler görüyorsanız erken teşhis ve tedavi için ortopedi doktoruna başvurmanızı öneririz.

Doğumsal kalça çıkıklığı nasıl teşhis edilir?

Doğumsal kalça çıkıklığı bebeğinizin doktoru tarafından rutin kontrollerde şüphelendiyse ortopedi doktoruna yönlendirecektir.
Ortopedi doktoru fiziki muayene ile kalça çıkığını tespit edebilir buna ek olarak 6 aydan küçük bebeklerde ise ultrason yardımıyla kalça eklemi görülüp kalça çıkıklığı tespit edilebilir.
6 aylık olan bebeklerde ise röntgen çekilerek kalça eklemleri görüntülenip kalçanın durumu görülebilir.

Doğumsal kalça çıkıklığı Tedavisi

Kalça ekleminin gelişmesi doğumdan sonra da devam eder bu nedenle kalça gelişimine zarar verecek hareketlere dikkat etmek gerekir. Bebeklerin kucağa alındığında bacakları ayrı kalacak şekilde tutulmalı, bol kıyafetler giydirilmeli, hafif örtülerle örtülüp rahat hareket edebilmesine imkan verilmelidir. Kundağa sarmak kalça eklemleri açısından sağlıklı değildir.

Erken teşhis edildiğinde 6 aylığa kadar olan bebeklerde “pavlik bandajı” ile kalça kemiğinin kalça eklemine oturması sağlanabilir.

Erken teşhis edilememiş ve kalça eklemi normal pozisyonunda olmayan kişilerde ise diğer yaşıtlarına göre sürtünme ve aşınmaya bağlı kireçlenme ve kalça hasarları çok erken bağlayacaktır.

Özellikle doğumsal kalça çıkıklığı ya da gelişimsel kalça displazisi olan kişilerde 35 yaşından itibaren kireçlenmeye bağlı hareket kısıtlığı, kalça ağrısı şiddetlenmeye başlar ve hasta 40 yaşına gelmeden kalça protezi tedavisine mecbur kalır.

En önemli sebebi kalça kemiğinin yuvarlak başının normal konumunda olmadığından dolayı kalça sürekli aşınır ve 60 lı yaşlarda oluşması beklenen ameliyatlık seviyedeki kireçlenme 35 li yaşlarda olur. Hasta kalça protezi tedavisi yaptırmadığı sürece ağrılı ve hareket kısıtlığının çok fazla olduğu bir kalça eklemiyle yaşamak zorunda kalır.

Kalça protezi tedavisi genel anestezi altında ameliyathanede hastanın kalçasına, kalçaya kesi yapılarak kalça eklemi açılır. Deforme olmuş kemik ve eklemlerden bir miktar kesilip çıkarılarak kişiye uygun olarak önceden temin edilmiş kalça protezi hastanın kalçasına monte edilir. Kalça eklemi tekrar kapatılarak operasyona son verilir.

Doğumsal kalça çıkıklığı tedavi Öncesi Hazırlık Süreci

Kalça protezi ameliyatı da diğer birçok ortopedi ameliyatı gibi operasyon öncesi en az 8 saatlik açlık gerektiren bir operasyondur. Hastaya önce anestezi muayenesi yapılarak hastanın anestezi almasında herhangi bir risk olup olmadığı öğrenilir devamında rutin kan tahlilleri yapılır, hasta için kan temin edilir, hastanın kalça eklemine uygun kalça protezi ürünü temin edilir ve ihtiyaç dahilinde diğer hazırlıklar yapılıp tüm önlemler alındıktan sonra operasyona başlanır.

Doğumsal kalça çıkıklığı tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kalça protezi ameliyatı olan kişiler artık kalçalarında bir metal olduğunu unutmamalıdır ve yaşam şekillerini buna dikkat ederek sürdürmelidir. Kalçayı zorlayıcı hareketlerden kaçınmak, gerekmedikçe koşmamak, mümkünse kilo almamak kalça protezi sonrası kalça sağlığı açısından önemlidir.

Doğumsal kalça çıkıklığı Sık Sorulan Sorular

  • Kalça kireçlenmesinin tek tedavisi kalça protezi midir?
    Cevap: Kireçlenmenin seviyesine göre protez öncesi tedaviler bulunur protez tedavisi zorunlu olduğunda yapılır.
  • Kalça protezi kaç yaşına kadar yapılabilir?
    Cevap: Kalça protezi tedavisi için bir üst yaş sınırı olmasa da 80 yaş ve üzerinde pek tercih edilmemektedir. Bunda ileri yaştaki hastaların ameliyat olmak istememesi ve isteyenlerin bir kısmında ise anestezi açısından risk taşımaları etkilidir.
  • Doktorum bana Kalça protezi tedavisi önerdi ve ben ameliyat olmak istemiyorum ne yapabilirim?
    Cevap: Kalça protezi tedavisi zorunlu hastalarda ameliyat olmak istemiyorlarsa şikayetlerini tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir fakat prp tedavisi ile şikayetler azaltılabilir daha rahat hareket etmeleri sağlanabilir. Bu tam bir tedavi değildir ve etkisi geçicidir. Tedavinin etki süresi hastanın kilosu, yaşam şekli ve kalçasındaki hasarın seviyesine göre değişiklik gösterir. Ameliyat olmak istemeyen ameliyat hastalarının beklentileri bu ölçüde sınırlı olmalıdır.
  • Kalça protezi ameliyatını sigortalar karşılıyor mu?
    Cevap: 55 yaş ve bazı endikasyonları karşılayan hastalar kalça protezi ameliyatında sigortalarını kullanabilirler.

BİZ SİZİ ARAYALIM