Kalça Protezi tedavisi Nedir?

Yaşlanma, hareketsiz yaşam, obezite, genetik faktörler, geçirilen travmalara bağlı olarak kalçada oluşan kireçlenme (osteoartrit), avasküler nekroz, kıkırdak azalması, kıkırdak hasarı gibi rahatsızlıklardan dolayı kalçanın aşınması, eklemin deforme olması temel görevlerinden biri olan vücut yükünü eşit dağıtma, bacağın hareketini başlatma gibi görevlerini yapamamasına sebep olan ve hastanın yaşam kalitesini bozan kalça rahatsızlıklarında uygulanan cerrahi tedavidir.

Tedavide aşınmış leğen kemiğinin yuvası ile uyluk kemiğinin üst kısmı özel olarak titanyum, kobalt ve krom gibi çok dayanıklı metallerden oluşan yapay eklemle değiştirilir.

Tedavide kalçanın hasarlı kısımları traşlanarak protezin yeri hazırlanıp hastanın kalçasına monte edilerek kalça ekleminin yeniden işlevsellik kazanması sağlanır.

Tedavide insan vücuduyla uyumlu uzun ömürlü ürünler kullanılır. Ameliyatın amacı kalçayı eski sağlığına kavuşturmak değil hastanın temel hareket fonksiyonlarını yeniden yapabilmesini sağlamaktır.

Kalça Protezi Neden Yapılır?

Kalça protezi ameliyatı avasküler nekroz, kireçlenme ve kıkırdak kaybına bağlı olarak kalça kemikleri aradaki teması engelleyen koruyucu kıkırdak yapı ortadan kalkınca birbirlerine sürtünmeye bağlı aşınmaya başlar bu aşınmalar hastanın ciddi kalça ağrıları yaşamasına, rahat hareket edememesine sebep olur. Zamanla kalça eklem bütünlüğü bozulur. Kalça sağlığı bu seviyede bozulduğunda bu durumu cerrahi tedaviler dışında düzeltmek mümkün değildir ve hasta kalça protezi ameliyatı olmak zorunda kalır.

Kalça Protezi Kimlere Yapılmalıdır?

kalça protezi hastayı bağlayıcı bir tedavidir ve bir kez kalça protezi tedavisi yapıldıktan sonra geri dönüşü yoktur. Protezden sonra hasta artık protez ile yaşamaya mecbur kalır. Bu nedenle bu tedavi herhangi bir sebeple kalça eklemi işlevini kaybetmiş, anestezi açısından bir risk taşımayan her yaştaki hastaya yapılabilir. kalça protezi tedavisi zorunlu olan hasta grubuna uygulanmalıdır, bu grup genelde 50 – 80 arası erkek ve kadın hastalardır. Zorunlu olmadıkça daha erken yaşlarda tercih edilmez.

Protez tedavisi zorunlu hale gelmeden tedavi dışı seçenekler denenmelidir. Bu tedaviler kalça protezi ameliyatına giden süreci oldukça uzatabilirler fakat ameliyat ihtiyacını tamamen ortadan kaldıramazlar.

Kalça eklem aşınmasını engellemek, yavaşlatmak ve hasta şikayetlerini azaltmak için kalçaya sinoviyal sıvı enjeksiyonu, kalça eklemine prp tedavisi ve kemik iliği ya da yağ kaynaklı kök hücre tedavileri uygulanabilir. Etkileri sınırlıdır olsa da doğru hasta grubunda oldukça memnuniyet sağlayan tedavilerdir.


Kalça Protezi Öncesi Hazırlık Süreci

Kalça protezi ameliyatı da diğer bir çok ortopedi ameliyatı gibi operasyon öncesi en az 8 saatlik açlık gerektiren bir operasyondur. Hastaya önce anestezi muayenesi yapılarak hastanın anestezi almasında herhangi bir risk olup olmadığı öğrenilir devamında rutin kan tahlilleri yapılır, hasta için kan temin edilir, hastanın kalça eklemine uygun kalça protez ürünü temin edilir ve ihtiyaç dahilinde diğer hazırlıklar yapılıp tüm önlemler alındıktan sonra operasyona başlanır.

Kalça Protezi Tedavisi

Kalça protezi tedavisi genel anestezi altında ameliyathanede hastanın kalçasına, kalçaya kesi yapılarak kalça eklemi açılır. Deforme olmuş kemik ve eklemlerden bir miktar kesilip çıkarılarak kişiye uygun olarak önceden temin edilmiş kalça protezi hastanın kalçasına monte edilir. Kalça eklemi tekrar kapatılarak operasyona son verilir.

Kalça Protezi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kalça protezi ameliyatı olan kişiler artık kalçalarında bir metal olduğunu unutmamalıdır ve yaşam şekillerini buna dikkat ederek sürdürmelidir. Kalçayı zorlayıcı hareketlerden kaçınmak, gerekmedikçe koşmamak, mümkünse kilo almamak protez sonrası kalça sağlığı açısından önemlidir.

Kalça Protezi Sık Sorulan Sorular

  • Kalça kireçlenmesinin tek tedavisi kalça protezi midir?
    * Kireçlenmenin seviyesine göre protez öncesi tedaviler bulunur protez zorunlu olduğunda yapılır.
  • Kalça protezi kaç yaşına kadar yapılabilir?
    * Kalça protezi tedavisi için bir üst yaş sınırı olmasa da 80 yaş ve üzerinde pek tercih edilmemektedir. Bunda ileri yaştaki hastaların ameliyat olmak istememesi ve isteyenlerin bir kısmında ise anestezi açısından risk taşımaları etkilidir.
  • Doktorum bana Kalça protezi tedavisi önerdi ve ben ameliyat olmak istemiyorum ne yapabilirim?
    * Kalça protezi tedavisi zorunlu hastalarda ameliyat olmak istemiyorlarsa şikayetlerini tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir fakat prp tedavisi ile şikayetler azaltılabilir daha rahat hareket etmeleri sağlanabilir. Bu tam bir tedavi değildir ve etkisi geçicidir. Tedavinin etki süresi hastanın kilosu, yaşam şekli ve kalçasındaki hasarın seviyesine göre değişiklik gösterir. Ameliyat olmak istemeyen ameliyat hastalarının beklentileri bu ölçüde sınırlı olmalıdır.
  • Kalça protezi ameliyatını sigortalar karşılıyor mu?
    * 55 yaş ve bazı endikasyonları karşılayan hastalar kalça protezi ameliyatında sigortalarını kullanabilirler.

BİZ SİZİ ARAYALIM