Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir?

İnsan omurgasının normal anatomisi arkadan bakıldığında tamamen düz bir hat şeklinde, yandan bakıldığında ise bel ve boyun bölgesinde hafif çukurluğu yani lordoz ve sırt bölgesinde ise hafif bir kamburluk olmalıdır.
Skolyoz  rahatsızlığı omurgadaki %10 derecenin üzerindeki sağa ya da sola doğru olan eğriliklere verilen isimdir. Genellikle büyüme çağında ortaya çıkan omurganın idiyopatik, konjenital ya da nöromuskuler sebeplerle omurganın anatomik yapısının bozulup sağa, sola bazende omurların kendi etrafına doğru dönmesi ile omurganın “S” ve ya “C” şeklini almasına sebep olan 3 boyutlu omurga şekil bozukluğu olarak tanımlanabilir.

Skolyoz (omurga eğriliği) derecesine göre hastada estetik duruş ve görünüm bozukluğuna ek olarak iç organlara baskı yapması nedeniyle birçok ikincil rahatsızlığa sebep olur.

Skolyoz derecesine bağlı olarak tedavi edilmediği takdirde hastanın hayatını ciddi anlamda olumsuz etkileyebilen çok önemli bir rahatsızlıktır.

Her hastanın skolyoz rahatsızlığı bir diğerinden farklı özellikler gösterir aynı şekilde takip ve tedavisi de kişiye özel yapılır.

Skolyoz Muayenesi Nasıl Yapılır?

Skolyozda ilk incelenen normal klinik muayene bulgularıdır. Skolyoz muayenesinde hasta ayakta dik durur pozisyondayken omuz yükseklikleri, kalçaların simetrisi, bel ve sırtın arkadan görünümü ve kürek kemiklerinin pozisyonu değerlendirilir.

Boyun ve baş bölgesinin orta omurga hattına göre konumlanması değerlendirilir.

Skolyozda Doğru Korse Seçimi Nasıl Olur?

Skolyoz korsesi tedavisinin başarısının en önemli faktörü doğru korse seçimidir. Süreç ortopedi doktorunun hastaya en uygun korse modelini önermesi ile başlar. Skolyoz korse modeli seçiminde hastanın yaşı, cinsiyeti, boyu, kilosu ve skolyoz derecesi göz önünde bulundurulur. Skolyoz korsesi modeli belirlendikten sonra skolyoz korsesini yapacak protez ortez teknikerinin hastanın doktoruyla görüşerek gerekli bilgileri aldıktan sonra hastanın ölçümleri yapılır ve kişiye özel skolyoz korsesi hazırlanır.

Öne eğilerek yapılan (ADAM's testi) skolyometre ile sırt bölgesinde oluşan kabarıklık bulguları ayrıca değerlendirilir.

Muayeneye ek olarak hastanın ön, arka ve yandan çekilen röntgen grafileri ile skolyoz derecesi ölçülür.

Skolyoz ölçümü için çekilen grafilerde hastanın baş bölgesinden kalça eklemine kadar olan tüm omurgası tek planda görülebilmelidir.

Skolyozda Korse Tedavisi

Skolyozda tedavi eğriliğin derecesine göre belirlenir. 10 – 20 derece arası 6 ay aralıklarla düzenli takip edilerek hasta fizik tedavi ve spora yönlendirilirken eğrilik derecesi 20 – 40 derece arasında olan hastalar özellikle gelişim döneminde ise korse tedavisine başlanır. Korse tedavisi uygulanan hastaların cerrahi tedavi gerektiren derece olan 40 derece ve üzeri eğriliğe ulaşma riski korse tedavisi uygulanmayan hastalara göre çok daha düşüktür.

ABD ve Kanada da korse tedavisinin etkileri üzerine bir çok merkezde bilimsel çalışmalar yapılmış olup erken dönem korse kullanımının skolyoz derecesinde gerileme sağladığı gözlemlenmiştir.

Skolyoz korsesinin günlük kullanım süresi eğrilik seviyesine göre 8 saat ile 23 saat arasında değişiklik gösterir.
Skolyoz Korsesi Tedavisi Kimlere Uygundur?

Skolyoz korsesi büyüme ve gelişmesi devam eden ve skolyoz derecesi 20 derece ve üzerinde olan skolyoz hastaları için uygundur.

Doğru skolyoz korsesi seçimi, tedavi protokolüne tam uyum göstermek ve düzenli doktor takibi ile skolyoz durdurulabilir ve geriletilebilir.
skolyozda 40 derece ve üzeri eğrilikler cerrahi tedavi gerektirse de büyüme çağındaki hastalarda 60 dereceye kadar öncelikle korse tedavisi denenmelidir.

Skolyozda Doğru Korse Seçimi Nasıl Olur?

Skolyoz korsesi tedavisinin başarısının en önemli faktörü doğru korse seçimidir. Süreç ortopedi doktorunun hastaya en uygun korse modelini önermesi ile başlar. Skolyoz korse modeli seçiminde hastanın yaşı, cinsiyeti, boyu, kilosu ve skolyoz derecesi göz önünde bulundurulur. Skolyoz korsesi modeli belirlendikten sonra skolyoz korsesini yapacak protez ortez teknikerinin hastanın doktoruyla görüşerek gerekli bilgileri aldıktan sonra hastanın ölçümleri yapılır ve kişiye özel skolyoz korsesi hazırlanır.

Skolyoz Korsesi Nasıl Yapılır?

Skolyoz korsesinin yapımından önce doktorunuz tarafından korsenin çeşidi belirlenir. Seçilen korse tipine göre hastadan ölçü alınır. Ölçü alımı hasta vücuduna alçı uygulanarak yapılır. Daha sonra korsenin üretim aşamasına geçilir. Kişiye özel skolyoz korsesi hastaya kullanım önerileri ile birlikte uygulanır.

Skolyoz Korsesi Kullanımı ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Skolyoz korseleri günde 8 saatten başlayıp 23 saate kadar kullanım gerektirebilir. Korse kullanacak hastanın korse altına katlanma ya da toparlanma yapmayacak şekilde pamuklu atlet ve ya tişört giymesi korsenin cilde temas ederek sürtünme yoluyla yara ve kızarıklık oluşturmasını engeller. Korse kullanımını doktorunuz ve protez ortez teknikerinizin ilk defa taktığı şekilde yapmanız tedavinin başarısı açısından çok önemlidir.

Korse haftada bir steril edilmelidir.

Giyilen atlet ve iç çamaşırları her gün değiştirilmelidir.

Korse tedavisi hasta ve hasta ailesi açısından zor bir süreçtir özellikle büyüme çağındaki hastaların korse giymeye direnmesi tedavi sürecine uymak istememesi aileleri bekleyen en önemli sorundur.

Skolyoz Korsesi kullanım önerileri;

  • Skolyoz korsesi kullanan hasta hijyen açısından hasta her gün duş almalıdır.
  • Korsenin cilde basınç uyguladığı bölgeler kontrol edilmelidir.
  • Korse çıkarıldıktan yarım saat sonra geçmeyen kızarıklıklar varsa korse yeniden ayarlanmalıdır.
  • Korseye bağlı yara oluşmaması için basınç noktalarına alkolle masaj yapılmalıdır.

Skolyozda Korse Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?

Skolyoz tedavisinde başarı oranını değerlendirmeden önce başarıyı tanımlamakta fayda var. Skolyoz korsesi tedavisi uygulanan hastaların eğriliklerinin durdurulması ve eğriliğin geriletilebilmesi başarıdır. Eğriliğin artmaya devam etmesi ise tedavinin başarısız olduğu anlamına gelir.

Büyüme çağındaki skolyoz hastalarına uyguladığımız korse tedavilerinin başarısı yaklaşık %80 civarındadır %20 lik kesimde ise eğriliklerde artış gözlenebilir.

Skolyoz korsesi tedavisinin başarısı doktor, protez ortez teknikeri, hasta ve hasta ailesinin tedavi sürecine olan katkısı ile ortaya çıkar.

Skolyoz korsesi tedavisi yapılan dönemde korse ile ve korse çıkarılarak yapılacak egzersizler korsenin başarısını kayda değer ölçüde artırabilir.

Skolyoz Korsesi Çeşitleri

  1. TLSO ( Thoraco-Lumbo-Sacral Orthosis )

En sık kullanılan kol altı baston tip skolyoz korsesidir.
Omurganın bel ve sırt bölgesindeki skolyozun tedavisinde kullanılır.
Plastik malzemeden hasta vücuduna tam uyacak şekilde kişiye özel üretilir.
Skolyozu 3 noktadan ters yönde destek mantığıyla çalışır.
İnce malzemeden üretilir ve elbise altından giyilmeye uygundur. Dışarıdan belli olmaz.
Günlük kullanım süresi 23 saate kadar çıkabilir.

  1. CTLSO ( Cervico-Thoraco-Lumbo-Sacral Orthosis) ve ya Milwaukee Korsesi )

Yapı olarak TLSO ya benzerdir. 
Boyun için bir halkası mevcut olup metal çubuk parçalarıyla korseye bağlıdır.
Skolyozu sırt bölgesinde olan hastalara uygundur.
Günlük kullanım süresi 23 saate kadar çıkabilir.

  1. Charleston Bending Korsesi

Daha çok gece korsesi olarak adlandırılır.
Sırt – Bel ve ya sadece bel bölgesindeki skolyoz için uygundur.
Korse hazırlanırken hasta eğriliğin tersi yönünde pozisyon alır ve takıldıktan sonra eğriliği düzeltici kuvvet uygular.
Günlük kullanım süresi 8 saattir.

  1. SpineCor Sistemi
    Bu skolyoz korsesinin özelliği en dinamik korse olmasıdır omurganın doğal hareketlerine olanak tanır.
    İdiyopatik skolyozu olan hastalarda kullanılır.
    Röntgen bulgularının yanı sıra bilgisayar yazılımı kullanılarak hazırlanır.

    SpineCor Hareketli Omurga Korsesi Sayesinde;
    Omurgadaki bir çok kas grubu güçlendirilebilir.
    Duruş bozukluğuna bağlı oluşan kas ağrısı ve yorgunlukları giderir.
    Omurganın normal hareketlerine imkan verdiği için diğer kalıp korselere oranla omurga kaslarının güçlenmesine yardım eder.
    Oyun ve spor gibi aktivitelere imkan verir ve elbise altına giymeye uygundur.
    Hasta ile uyumu en yüksek düzeyde olan korse çeşididir.

Skolyozda Korse Tedavisi Sık Sorulan Sorular

  1. Skolyoz korsesi hangi durumlarda çıkarılabilir?
    Cevap:
    Korse tedavisinde kullanım en ileri seviye olan günde 23 saatlik kullanım gerektiren seviyeye ulaşılmışsa duş almak ve kıyafet değişimi sırasında çıkarılabilir.
  2. Skolyoz korsesi ile egzersiz ve ya spor yapılabilir mi?
    Cevap:
    Egzersiz ve spor yapılmasına olanak veren korseler mevcut olsa da çoğu korse kullanan hasta korse ile bu aktiviteleri yapamaz ve korsesini günde 1-2 saatlik periyotlarla çıkarıp egzersiz ve sporunu yapıp korseyi yeniden giymelidir.
  3. Korse tedavisi döneminde doktor takibi hangi aralıklarla yapılır?
    Cevap:
    Skolyoz tabiki büyümenin devam ettiği yaşlarda 3 ay ile 6 ay arasında kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Eğriliğin yüksek olduğu hastalarda daha sık aralıklarla takip edilmesi gerekebilir.
  4. Korse tedavisi başarısız olursa ne yapılması gerekir?
    Cevap:
    Korse tedavisinin başarısız olması istemediğimiz bir durumdur korse yeterli düzeltmeyi sağlayamazsa cerrahi tedavi zorunlu hale gelebilir.

Skolyoz Korsesi Fiyatları

Skolyoz korseleri kişiye özel olarak hazırlanır kullanılan korse materyalleri, korsenin türüne göre korse fiyatları değişkenlik gösterir. En doğru korse seçimi hastanın rahatsızlığını en etkin şekilde tedavi edebilecek korsenin hastaya göre özel yapılmasıdır.

Korse fiyatları ve bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

BİZ SİZİ ARAYALIM