Omuz Tendon Yırtığı Nedir?

Omuz eklemi, geniş hareket kabiliyeti açısından en hareketli eklemimizdir. omuz eklemi 3 ayrı kemikten oluşur ve bu kemikleri karşılıklı olarak saran tendonlar vasıtasıyla bir arada durur içe ve dışa dönük hareketlerin yapılmasına tendonlar olanak verir. Omuz kemiklerimizi saran tendonların aşınması, yıpranmasına omuz tendon yırtığı adı verilir. Ağrı hissettirdiği için genelde ciddiye alınmamaktadır fakat devamın da ciddi sorunlara sebep olabilir.

Omuz Tendon Yırtığı Nasıl Oluşur?

Omuz tendon yırtıkları genellikle yetişkinler de görülse de birçok sebebi vardır, ilerleyen yaşla birlikle tendonlar da eski gücünü kaybetmeye başlar darbe ve zorlamalara karşı daha güçsüz olurlar. Tendon yırtıklarının genellikle sebebi ani ve zorlayıcı hareketlerin yapılması kolların ve omuzların aşırı zorlanması sonucu oluşur.

Omuz Tendon Yırtığı Kimlerde Olur?

Bu rahatsızlığa en çok futbolcular, voleybolcular, basketbolcular, vücut geliştirme sporcuları, boyacılar, marangozlar, inşaat işleriyle uğraşanlar maruz kalıyor. Tüm bunlara ek olarak ağır ve tekrar edici hareketler yapan kişiler de sık karşılaşıyoruz ama omuzlarını zorlayan herkes de olabilecek bir kas iskelet sistemi problemidir.

Omuz Tendon Yırtığı Belirtileri?

Omuz tendon yırtığının belirtileri çok nettir. Bu sorunu yaşayan kişiler kolların da güçsüzlük, omuz üzerine yatamama, kollarını tam kullanamama, kol ve omuzlarını hareket ettirdiğin de omuz bölgesin de ağrı hissetme gibi olumsuz durumları yaşarlar. Tendon yırtığı oluşan kişiler yaptıkları işlere ara vermek durumunda kalırlar çünkü kollarını eskisi gibi kullanabilme imkanı kalmaz. Yemek yemek, kıyafet değiştirmek, eşya taşımak, yazı yazmak bile çok zor bir aktiviteye dönüşecektir.

Omuz Tendon Yırtığı Tedavileri

Omuz tendon yırtıkların da uygulanabilecek birçok tedavi mevcuttur. Uygulanacak tedavi omuz tendonlarınız daki yırtığın seviyesine göre size en uygun tedavi yöntemi seçilmelidir.

Omuz Tendon Kısmi Yırtıklar: bu yırtıklarda genel de cerrahi yöntemlere başvurulmaz dinlenme, fizik tedavi ile kuvvetlendirme egzersizleri, ödem ve ağrı giderici ilaçlarla giderilebilir.

Artroskopi İle Tendon Onarımı: Yırtıklar kısmi seviyenin üzerindeyse cerrahi yöntemler denenebilir. Artroskopi yöntemin de 1cm’lik kesiler açılarak mikro kameralarla görüntülenip, mikro cihazlarla yırtıklar onarılır.

Prp ile Omuz Tendon Tedavisi: Prp (trombositten zengin plazma) kas ve iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde, doku ve kıkırdak hasarlarının onarımında son derece başarılı sonuçlar veren bir uygulamadır. Sizden alınan 8 - 10 cc lik kan Prp tüpüyle birlikte 15 dk santrifüj edilir. Santrifüj sırasında kandaki kırmızı ve bizim için gereksiz kısım Prp tüpünün altına çökerken büyüme faktörleri, sitokinler tüpün üst kısmında yoğunlaşır. Enjektör aracılığıyla bu trombositler alınıp hastanın omuz eklemine hasarlı tendon bölgesine enjekte edilir. Prp tedavisi ağrı kesici gibi bir işlem değil tedavi edicidir. İşlemden 15 dk sonra sitokinler aktif olur ve omuzdaki  hasarı onarmaya başlar. Prp nin etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başlamanız ilk günlerde olur, ortalama 1 hafta sonra iyileşmeye başladığınızı hissedersiniz tam etkisini göstermesi ise yaklaşık 1 ay süre geçtikten sonra olacaktır. Normal süreç bu şekilde işlese de işlemin yapıldığı kişideki tendon yırtığı miktarı yani hasarın durumu, omuz sağlığına verdiği önem ve yaşı tedavinin başarısında en önemli etkenlerdir.

Prp Kaç seans uygulanır?

Prp ile omuz tedavisi ilk uygulandığında 3 seans yapılması önerilir. Seanslar arası süreç minimum 5 gün, maksimum 21 gün olmalıdır bu zaman periyodunun en önemli amacı Prp tedavi seanslarını vücudumuzda 21 gün aralıklarla gerçekleşen hücre yenilenmesi dönemi içerisinde gerçekleştirerek prp ile omuz tedavisinden alabileceğiniz şifayı maksimum seviyeye çıkarmaktır.

Prp ile omuz tedavileri en yüksek etkiyi 5 – 21 gün aralıklarla 3 kez tekrar edildiğinde gösterir.

Önerilen prp seans sayısı maksimum etkiyi almak içindir ama zorunlu değildir. Her prp tedavi seansı omzunuzdaki tendon hasarlarını, kireçlenme sorunlarını azaltıcı yönde olumlu etki sağlayacaktır.

Prp Sık Sorulan Sorular

  1. Prp’nin yan etkisi var mı, alerjik bir sorun yaşar mıyım?
    Cevap: Prp işlemi kendi kanınızdaki trombositlerden yapılır ve sizin kanınız olduğu için hiç yan etkisi yoktur.
  2. Prp tedavisi ile kaç seans da iyileşebilirim?
    Cevap: Rahatsızlığınızın seviyesine bağlı olarak 1 - 3 seans arasında tedavi uygulanıp 1 aylık iyileşme süreciniz olabilir.
  3. Anestezi alacak mıyım? İşlem sırasında çok ağrım olur mu?
    Cevap: Prp işlemi için anestezi uygulanmıyor, soğutucu spreyler uygulayarak enjeksiyon işleminizi normalden daha acısız gerçekleştiriyoruz.
  4. Yara oluşur mu? Pansuman gerekecek mi?
    Cevap: Prp işleminden sonra herhangi bir açılma kanama olmaz, pansuman gerekmeyecektir işlem sonrası normal hayatınıza dönebilirsiniz.

Prp ile Omuz  Tedavisi 2018 Fiyatları

Yasalar gereği web sitemizden fiyat bilgisi veremiyoruz. İşlem fiyatı tek çift omuz olmasına, uygulanacak seans sayısına bağlı olarak belirlenir. Prp hakkında bilgi ve ya randevu almak için bizi arayabilirsiniz.


BİZ SİZİ ARAYALIM