Bel Ağrıları

Bel ağrısı şikayeti tüm dünyada baş ağrılarından sonra en sık karşılaşılan ağırlıklı olarak 30 yaş ve üzeri kadın ve erkekte eşit oranda görülen fiziksel şikayetlerdendir. Genellikle belirgin bir omurga hasarı nedeniyle ortaya çıkar ve olası omurga sorunları için hastayı uyaran bir alarm olarak görmeliyiz.

Vücudumuzda yolunda gitmeyen bir durum varsa bu bize o bölgede hissettiğimiz ağrı sayesinde bildirilir ve başlangıç seviyelerinde ciddiye alınıp gerekli tıbbi kontroller yapıldığında hastayı birçok ameliyattan kurtarır.
Bel bölgesi boyun ve sırt bölgesine göre daha fazla yük taşır ve omurganın bu bölümünde ağrı şikayetleri daha fazla olur.

Kronikleşen her bel ağrısı ciddiye alınmalıdır.

Bel Ağrısı Nedenleri?

Bel ağrısının çok fazla nedeni olabilir çoğu bel ağrısı ciddi omurga sorunlarından kaynaklanmaz akla hemen bel fıtığı gelmemeli ve sebebi araştırılmalıdır.

Bel kaslarını zorlamak, duruş bozuklukları, kemik erimesi, obezite gibi sorunları olan kişilerin %75 – 85 gibi bir kısmında hayatlarının en az bir döneminde uzun ya da kısa süre için bel ağrıları görülüyor.

Lütfen kulaktan dolma yöntemlere başvurup sağlığınızı riske atmayın.

Bel ağrılarının bilinen en yaygın nedenleri şöyledir

  • Doğumsal omurga anomalileri
  • Kanal daralmaları
  • Kemik erimesi
  • Bel fıtıkları
  • Başarısız bel fıtığı cerrahilerinden kalma omurilik yapışıklıkları
  • Kalça eklem kireçlenme ve rahatsızlıklarına bağlı bel bölgesinin komşu eklem olarak zorlanması
  • Bel kaslarındaki hasarlar
  • İç organlardaki sorunların bel bölgesine ağrı olarak etkilemesi
  • Omurga kireçlenmeleri
  • Omurilikte oluşan enfeksiyon ve tümörler
  • Uzun süre ayakta kalma ve araç kullanma
  • Obezite
  • Omurga disklerindeki kırık ve deformasyonlar
  • İntervertebral disk yırtıkları
  • Ankilozan spondilit
  • Strese bağlı bel ağrıları
  • Hareketsiz yaşam

Bel Ağrısı Tedavileri?

Bel ağrısının çok çeşitli sebebi vardır ve hissedilen ağrının şiddeti her hastada farklıdır. Bel ağrısı tedavileri kişiye özel düzenlenmelidir.

Bel ağrısı tedavisinde ilk kriter ağrının sebebini bulmaktır. Öncelikle fiziki muayene ve hastanın sağlık geçmişi araştırılır kendi deneyimlerinden faydalanılır. Muayene, MR, Röntgen vs görüntüleme yöntemleri ile ağrının sebebi bulunur ve tedavi sürecine geçilir.

Bel ağrısı tedavisi bir süreçtir ve sabırlı olmak gerekir başlıca ağrı tedavileri ağrı kesici ve kas gevşetici ilaç uygulamaları ile başlanır eğer yetersiz kalıyorsa ağrı bantları, kişiye özel egzersiz ve fizik tedavi seansları hastayı rahatlatabilir.

Epiduroskopi ile Bel ağrısı Tedavisi

Epiduroskopi; çok ince esnek fiber optik kamera destekli başlıklara sahip tedavi alanı epidural alan olan tüm omurgada kullanılabilen kuyruk sokumundaki doğal omurilik boşluğundan 0,5 cm’lik küçük minimal bir kesi sayesinde omurilik kanalına girilerek, anesteziye ihtiyaç duymadan bel, sırt ve boyun bölgesinde eski ve başarısız bel fıtığı ameliyatlarının kalıntıları ve çeşitli birçok omurilik deformasyonlarına bağlı omurilik kanalında oluşan yapışıklıklara ve sorunlara oldukça güvenli bir şekilde müdahale etmeyi sağlayan bir cihaz ve bir ağrı tedavi yöntemidir.
Eski ve başarısız bel fıtığı ameliyatı kalıntılarına bağlı bel ağrıları epiduroskopi yöntemiyle güvenle tedavi edilebilir.

Radyofrekans ile Bel ağrısı Tedavisi

Radyofrekans radyo dalgalarını kullanarak yoğunlaştırılmış yüksek bir ısıyı lokal anesteziyle röntgen altında hastanın vücudunun kısıtlı bir bölgesindeki ( bel, boyun, sırt ve eklemleri) gibi dokunun tedavisini yapmak için kullanılan son derece güvenli cerrahi dışı bir cihaz ve etkin bir tedavi yöntemidir.

Radyofrekans yoğun olarak cerrahi seviyede olmayan bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde kullanılsa da bu tedavilere ek olarak; el bileği, dirsek, omuz, sırt, kalça, kuyruk sokumu, diz ve ayak bileğinde hastanın hayat kalitesini düşüren, hastayı daha kısıtlı ve hareketsiz bir yaşama mahkum eden bir çok sebeple ortaya çıkmış ağrıların tedavisinde de kullanılır.
Radyofrekans tedavisinin en önemli avantajı son derece güvenli olması ve ameliyatsız etkin sonuç vermesidir.

Hasta radyofrekans tedavisi sırasında ve sonrasında kayda değer bir ağrı ya da acı hissetmez.

Bel Ağrısı Tedavi Süreci

Bel ağrıları sebepleri belirlendikten sonra kolayca tedavi edilebilir ameliyatsız bel ağrısı tedavileri içerisinde epiduroskopi ve radyofrekans tedavisi en etkin tedavilerdir.

Bel Ağrısı Tedavisi Sık Sorulan Sorular

  1. Bel ağrılarında en etkin tedavi hangisidir?
    Cevap: Bel ağrısı tedavisi detaylı inceleme sonucu kişiye özel tedavi planıyla yapılır. Bel ağrısı genel bir sorun olduğu için hastaya özel belirlenmeli en kısa sürede sonuç verecek en yüksek memnuniyeti sağlayabilecek tedavi seçilmelidir. Bu tedavi bazen bir ilaç, egzersiz, fizik tedavi olabileceği gibi bazen cerrahi ameliyatlara ihtiyaç duyulabilir.
  2. Spor yapsam bel ağrılarımdan kurtulabilir miyim?
    Cevap: Belirgin bir omurga sorunu olmayan sadece hareketsiz yaşam tarzından dolayı bel ağrıları olan hastalar düzenli spor yaparak bel kaslarını güçlendirip ağrılarından kurtulabilirler birçok bel ağrısı omurganın ve bel kaslarının güçsüz olmasından kaynaklanıyor.
  3. Bel ağrıları için ilaç uygulamaları ne kadar süre bel ağrıları için çözüm olabilir?
    Cevap: Bel bölgesine uygulanan ilaç tedavileri genel olarak sürelidir fakat kullanılan ağrı kesici özellikli ilaçların etkinlik süreleri değişir ve bu konuda tedaviyi yapacak doktordan bilgi alabilirsiniz.
  4. Lordoz um var ve bel ağrılarımın sebebi lordoz olabilir mi?
    Cevap: Bütün omurga sorunları ağrıya sebep olabilir. Kesin teşhis için görüntüleme teknikleri ve fiziki muayene yapılması gerekir.
  5. Bel ağrısı tedavisinde sadece ağrıyı mı tedavi ettirmek gerekir?
    Cevap: Bel ağrısı tedavisinde öncelikle ağrıya sebep olan durumlar tedavi edilmelidir beldeki rahatsızlıklar tedavi edilirse ağrı zaten ortadan kalkacaktır.

BİZ SİZİ ARAYALIM