Ayak bileğinin yapısı

Ayaklarımız 3 bölümden oluşur; bunlar ayak bileği, ayak tarağı ve parmaklardır. Ayak bileğimiz de ise iki sıra şeklinde yedi adet kemik bulunur. Ayak kemiklerimiz ağırlığımızı hem taşıma hem de dengeli şekilde dağıtır. Hareketli kemiklerdir.

Ayak Bileği Rahatsızlıkları Nelerdir?

Ayak bileklerimiz sık sık burkulur. Burkulmalar genellikle içe doğru oluşur. Vücudun tüm yükünü taşıması ve hareketli bir eklem olmasından dolayı kas iskelet rahatsızlıklarının birçoğu ayak ekleminde de görülür. Ayak yüzeyi zedelenmeleri, içe burkulmalara bağlı dış yan bağlarda oluşan zedelenmeler, bağ ve tendon yırtılmaları başlıca ayak ve ayak bileği eklemi rahatsızlıklarıdır.

Ayak Bileği Rahatsızlıkları Nasıl Oluşur?

Ayak ve ayak bileği sorunları genelde kadınlarda topuklu ayakkabı kaynaklı burkulmalar, erkeklerde ise spor ve halı saha aktivitelerin de burkma, darbeye bağlı zedelenmeler, tendon yırtıkları ve zedelenmeleri şeklinde ortaya çıkıyor. Sportif zorlamalar ve aşırı kilolarda ayaktaki baskıyı artırarak bu rahatsızlıklara karşı daha uygun ortamlar oluşturur.

Ayak ve Ayak Bileği Rahatsızlıkları Belirtileri?

Ayak bileği ve ayak eklemi rahatsızlıkları; hareket esnasında ağrı hissi, şişlik, morarma ve hareket kısıtlığı şeklinde kendini belli eder. Ayak sorunlarında kesin teşhis belirleyebilmek için ayak röntgenleri, ayak MR’ı kullanılır. Röntgen görüntülerinde kemik ve eklemlerin son durumu görülebilirken MR görüntülerinde eklem lezyonları ve lezyonların boyutlarının da incelenmesi açısından daha faydalı olacaktır.

Ayak ve Ayak Eklemi Rahatsızlıkları Tedavisi

Hafif burkulma ve zedelenmelerde buz uygulaması, ağrı kesici kremler, istirahatle atlatılabilir. Daha ciddi burkulma, dış yan bağ zedelenmeleri, eklem ve kıkırdak hasarlarında PRP işlemi uygulanması doğru olacaktır. Tendon ya da dış yan bağ kopmaları, kıkırdak hasarlarında cerrahi yöntemlere başvurmak gerekecektir.

PRP ile Ayak Eklemi Tedavisi
PRP (trombositten zengin plazma) kas ve iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde, doku, eklem ve kıkırdak hasarlarının onarımında son derece başarılı sonuçlar veren bir uygulamadır. İşlem son derece basit olmasının yanı sıra cerrahi işlemlerin risklerini taşımaması, yan etki gibi olumsuzlar oluşturmaması ve cerrahi operasyonlara göre çok daha erişilebilir fiyatları nedeniyle tercih sebebidir.  İşlem hastadan damar yolu aracılığıyla alınan 8-10 cc’lik kan PRP tüpüyle birlikte yaklaşık 15 dk santrifüj edilir. Santrifüj sırasında kandaki kırmızı ve bizim için gereksiz kısım PRP tüpünün altında toplanırken büyüme faktörleri, sitokinler tüpün üst kısmında yoğunlaşır. Enjektör aracılığıyla bu trombositler alınıp hastanın ayak eklemine kireçlenme, tendon hasarı, zedelenmenin olduğu bölgeye enjekte edilir. PRP tedavisi ağrı kesici gibi bir işlem değil tam anlamıyla bir tedavi yöntemidir. İşlemden 15 dk sonra kan hücreleri aktif olur ve ayak eklemindeki  hasarı onarmaya başlar. PRP nin etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başlamanız ortalama 1 hafta zaman geçince olacaktır. 1 Hafta sonra iyileşmeye başladığınızı hissedersiniz tam etkisini göstermesi ise 1 ay süre geçtikten sonra olacaktır. Bu süreler ortalama sürelerdir kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Normal süreç bu şekilde işlese de işlemin yapıldığı kişideki kireçlenme seviyesi, ayak sağlığına verdiği önem, doktor tavsiyesine uygun yaşama ve kişinin yaşı tedavinin başarısında en önemli etkenlerdir.

Prp Tedavisi Kaç seans uygulanır?
Prp ile ayak bileği tedavisi ilk uygulandığında 3 seans yapılması önerilir. Seanslar arası süreç minimum 5 gün, maksimum 21 gün olmalıdır bu zaman periyodunun en önemli amacı Prp tedavi seanslarını vücudumuzda 21 gün aralıklarla gerçekleşen hücre yenilenmesi dönemi içerisinde gerçekleştirerek prp tedavisinden alabileceğiniz şifayı maksimum seviyeye çıkarmaktır.

Prp ile ayak bileği tedavileri en yüksek etkiyi 5 – 21 gün aralıklarla 3 kez tekrar edildiğinde gösterir.

Önerilen prp seans sayısı maksimum etkiyi almak içindir ama zorunlu değildir. Her prp tedavi seansı ayak bileğinizdeki tendon hasarlarını, kireçlenme sorunlarını azaltacı etki sağlayacaktır.

Prp ile ayak bileği tedavisin başarısı kişiden kişiye farklılık gösterir bunun sebebi prp tedavisi hastanın kendisi için kendi kanından biyolojik onarımını ( doku iyileşmesi) başlatır her insanın yaşı, genetik yapısı farklı olduğundan dolayı vücudunun iyileştirici gücü ve tedaviye olan ihtiyacı da farklıdır. Her hasta prp ile ayak bileği tedavisinden olumlu ama farklı düzeyde sonuç alır.

PRP Sık Sorulan Sorular

  1. PRP’nin yan etkisi var mı?
    C. PRP işlemi kendi kanınızdaki trombositlerden yapılır ve sizin kanınız olduğu için hiç yan etkisi yoktur.
  2. PRP ile Kaç seans da iyileşebilirim?
    C. Rahatsızlığınızın seviyesine bağlı olarak 1-3 seans arasında yapılır, 1 ile 6 ay arasında iyileşme süreciniz olabilir.
  3. Anestezi alacak mıyım? İşlem sırasında çok ağrım olur mu?
    C. PRP işlemi için anestezi uygulanmıyor, soğutucu spreyler uygulayarak enjeksiyon işleminizi gerçekleştiriyoruz.
  4. Yara oluşur mu? Pansuman gerekecek mi?
    C. PRP işleminden sonra herhangi bir açılma kanama olmaz, pansuman gerekmeyecektir işlem sonrası normal hayatınıza dönebilirsiniz.

Prp ile Ayak Eklemi Tedavisi 2018 Fiyatları

Yasalar gereği web sitemizden fiyat bilgisi veremiyoruz. İşlem fiyatı ayak bileğinizdeki hasarın durumuna, yapılacak seans sayısına bağlı olarak belirlenir. Prp tedavileri hakkında bilgi ve ya randevu almak için bizi arayabilirsiniz.

BİZ SİZİ ARAYALIM