Donmuş omuz sendromu nedir?

Donmuş omuz hastalığı yavaş yavaş ortaya çıkar ve omuz hareketlerini kısıtlama şeklinde kendini gösterir. Omuz kapsülünün daralması sonucu oluşur. Omuz kapsülü omuzumuzu saran dokudur. Omuz kapsülünün yapısının bozulmasıyla omuz işlevlerini tam yerine getiremez.

Felç ya da yaralanmaya bağlı sebeplerle de görülebilir. Çoğunlukla bir omuzda oluşan bu rahatsızlık bazı hastalarda farklı seviyelerde olmakla birlikte iki omuzda da görülebilir.

Donmuş omuz sendromu çok yavaş bir şekilde ilerler ilk aşamada fark etmek zordur.

Donmuş omuz sendromu belirtileri?

Donmuş omuz rahatsızlığı omuzda ağrılar oluşur ve bu ağrılar geceleri daha şiddetli hissedilir. Kas ağrısı ve soğuk algınlığına bağlı ağrılarla karıştırılmamalıdır bu ağrılar artan sevide devam eder.  Omuz ağrısı ile başlayan süreç zamanla omuz ve kolların hareketlerinin sınırlanması ile başlayan hastalık süreci zamanla kolumuzu kullanamayacak duruma gelmemize kadar gider.

Donuk omuz sendromu şikayeti olan kişilerde günlük yaşamda çok gerekli olan kıyafet değiştirmek, araç kullanmak, yüksek bir yerden bir objeyi almak, saç taramak gibi önemli faaliyetler ciddi ağrılarla yapılır ya da yapılamayacak kadar hastanın kol ve omuz eklemi  kısıtlanır.

Donuk omuz sendromu birkaç aylık bir sürede oluşabileceği gibi bu süreç 2 -3 yıla kadar da uzayabilir.

Donmuş omuz sendromu nedenleri?

Donmuş omuz rahatsızlığını erkeklere oranla kadınlarda daha çok görmekteyiz. Donmuş omuz rahatsızlığı ülkemizde ortalama %2 oranında donmuş omuz rahatsızlığı olan hasta vardır. Sık görüldüğü yaşlar 40 – 65 yaş arasıdır.

Şeker hastalarının yaklaşık %20 sinde donuk omuz sendromu oluşur.
Kesin nedeni yoktur ve aşağıdaki nedenlerle oluştuğu düşünülmektedir.

  • Omuz ekleminden geçirilen bir operasyona bağlı travmalar
  • Operasyona bağlı omuz ekleminin uzun süre kullanılmaması
  • Omuz ekleminde oluşan artrit
  • Tiroid bezinin düzensiz çalışması
  • Doğum sırasında omuz ekleminde oluşabilen travmalar
  • Diyabet
  • Parkinson
  • Kalp damar hastalıkları

Donmuş omuz sendromu teşhisi

Donmuş omuz  teşhisi ortopedi muayenesi ile birlikte omuz MR ının değerlendirilmesi sonucunda teşhis edilir. MR sayesinde omuzda başka bir sorun olup olmadığı da anlaşılabilir.

Bu rahatsızlıktan sizde olduğundan şüpheleniyorsanız kollarınızı yukarı kaldırıp arka ve öne doğru hareketlerin ne kadarını yapabildiğinizi test edebilirsiniz. Hareketlerin bazılarını yapamıyorsanız omuz ekleminiz kısıtlanmıştır ve  donmuş omuz rahatsızlığınız olabilir.

Donmuş omuz sendromu tedavisi

Donmuş omuz sendromu tedavisi hastalığın seviyesine bağlı olarak çeşitlilik gösterir başlangıç aşamasında ağrı kesiciler ile şikayetler azaltılıp bilinçli ve kontrollü bir şekilde omuz eklemini çalıştıracak spor ve fizik tedavi programı önerilir.

İleri seviye şikayetlerde cerrahi müdahale gerekir. Donmuş omuz sendromu tedavisi artroskopi ile yapılır ve artroskopi yöntemi hasta konforu açısından oldukça uygundur.

Temel olarak omuzun hareketini kısıtlayan bölge artroskop vasıtasıyla gevşetilir ve kolluk ile iki hafta dinlenme sürecine geçilir. Daha sonra fizik tedavi ile kol ve omuz eklemi güçlendirilerek omuz sağlığınız normale döndülürür.

Donmuş omuz sık sorulan sorular

  1. Omzumda ağrılar var ve omzumu yeterince kullanamıyorum sorunum donmuş omuz olabilir mi?
    Cevap: Omuzdaki ağrıların bir çok sebebi olabilir. Bunlar donmuş omuz, kireçlenme, rotator cuff yırtıkları, üşütme, kas zorlanmaları gibi bir çok rahatsızlık omuz ekleminde ağrı hissedilmesine sebep olur.
  2. Omzumda ve kollarımda hareket kısıtlığı var donuk omuz sendromu olup olmadığından nasıl emin olabilirim?
    Cevap: Donuk omuz sendromu ile omuz tendon yırtıkları hasta açısından benzer belirtiler gösterir sorununuzdan emin olmak ve tedaviye başlamak için mutlaka omuz MR ı ile birlikte muayene olmalısınız.
  3. Donuk omuz sendromunda artroskopi mecburi midir? Ameliyatsız çözüm bulma şansım yok mu?
    Cevap: Donmuş omuz sendromunda hastalığın geldiği seviyeye göre tedavi uygulanmalıdır. Cerrahi tedaviler sonra çaredir ve öncelikle omuz egzersizleri ve fizik tedavi denenmelidir.
  4. Donuk omuz ameliyatından ne kadar sonra kol ve omzumu kullanabilirim?
    Cevap: Artroskopi ile yaptığımız donmuş omuz sendromu hastalarımızda kol ve omuz eklemini 15 gün kullanmamalarını ve korumalarını öneriyoruz kol ve omuz eklemini saran kolluklarla destekleyip omuz ekleminin eski sağlığına kavuşması için gereklidir. Daha sonra hasta yavaş yavaş omzunu kullanabilir.

BİZ SİZİ ARAYALIM