Radyofrekans Nedir?
Radyofrekans radyo dalgalarını kullanarak yoğunlaştırılmış yüksek bir ısıyı lokal anesteziyle röntgen altında hastanın vücudunun kısıtlı bir bölgesindeki ( bel, boyun, sırt ve eklemleri) gibi dokunun tedavisini yapmak için kullanılan son derece güvenli cerrahi dışı bir cihaz ve etkin bir tedavi yöntemidir.
Radyofrekans yoğun olarak cerrahi seviyede olmayan bel ve boyun fıtıklarının tedavisinde kullanılsa da bu tedavilere ek olarak; el bileği, dirsek, omuz, sırt, kalça, kuyruk sokumu, diz ve ayak bileğinde hastanın hayat kalitesini düşüren, hastayı daha kısıtlı ve hareketsiz bir yaşama mahkum eden bir çok sebeple ortaya çıkmış ağrıların tedavisinde de kullanılır.
Radyofrekans tedavisinin en önemli avantajı son derece güvenli olması ve ameliyatsız etkin sonuç vermesidir.
Hasta radyofrekans tedavisi sırasında ve sonrasında kayda değer bir ağrı ya da acı hissetmez.
Bu yöntemde radyo dalgaları, lazer gibi güç kaynağı işlevi görür. Yöntemin hedefi oluşturulan enerji sayesinde hasarlı (fıtıklaşmış) yumuşak disk dokuların bir kısmını buharlaştırıp hacmini azaltmaktır. Ağrı tedavisindeki kullanımı ise kronik ağrı üreten ağrı sinirlerinin bloke edilerek hastayı ağrılarından kurtarmaktır.
Radyofrekans Hangi Tedavilerde Kullanılır?
Radyofrekans tedavisi yoğun olarak cerrahi seviyede olmayan bel ve boyun fıtıklarında kullanılsa da kronik bel, boyun ve eklem ağrılarının tedavisinde de etkin bir tedavi yöntemi olmuştur.
Radyofrekans ile tedavi edilen ağrılar şu şekildedir.
- Bel ağrıları
- Sırt ağrıları
- Boyun ağrıları
- El bileği ağrıları
- Dirsek ağrıları
- Omuz ve kol ağrıları
- Kuyruk sokumu ağrıları
- Kalça ağrıları
- Diz ağrıları
- Ayak ve ayak bileği ağrıları
- Kas ağrıları
Radyofrekans ile Ağrı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Radyo frekansla ağrı tedavisi fluoroskopi isimli bir röntgen cihazı ile hastanın bel bölgesinden çok ince bir iğne aracılığıyla radyofrekans enerjisini eklem içerisinde sorunlu ağrı sinirlerine ulaştıracak elektrod yerleştirilir ve radyofrekans elektrodu ile oluşturulan enerji kısıtlı bir alanda yoğunlaştırılarak ağrı sinirleri devre dışı bırakılır.
Uygun hasta grubunda çok başarılı bir tedavidir. Çok ileri seviyedeki fıtıkları olan hastalarda başarı şansı düşüktür.
Radyofrekans yönteminin uygun hasta grubunda başarı oranı %75-85 arasındadır. İşlemin temel amacı hastayı ağrılarından tamamen kurtararak ya da en aza indirerek yaşam kalitesini artırmaktır.
Radyofrekans ile Ağrı Tedavisi Süreci
Radyofrekans ile ağrı tedavisi MR görüntüleri ve fiziki muayene yapıldıktan sonra radyorekans ile ağrı tedavisi için uygun hasta grubunda olmanız durumunda önerilir ve tedavi lokal anestezi yapılarak ağrı tedavisi yapılacak alanın uyuşturulması ile başlayıp röntgen altında kronik ağrı iletimi sağlayan ağrı sinirlerinin bloke edilmesiyle son bulur ve tüm tedavi yaklaşık 20 – 30 dakika sürede tamamlanır.
Tedaviden hemen sonra tedavi alanındaki ağrılarınızdan çok hızlı bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Radyofrekans Tedavi Sonrası
Radyofrekans ile ağrı tedavisi sonrası hastalarımızı yaklaşık 2 saat gözetim altında tutuyoruz ve tedavi sonrası 3 – 5 gün evde yatak istirahati öneriyoruz. Hasta istirahat sonrası günlük hayatına aynen kaldığı yerden ağrılarından tamamen ya da çok uzun süreli olarak kurtulmuş bir şekilde devam edebilir.
Radyofrekans Tedavisi Sık Sorulan Sorular
- Uzun süredir bel ağrıları çekiyorum radyofrekans ile tedavi olabilir miyim?
Cevap: Sizin durumunuzda öncelikle ağrının sebebi belirlenmelidir bunlar genelde omurilik yapışıklıklarımı, eski ya da yeni bir fıtık kaynaklı bir ağrınız mı var? Varsa hangi seviyede tedavi sizin için daha uygun soruları cevaplandıktan sonra uygulanacak tedavi sizinle birlikte belirlenir. - Radyofrekansla ağrı tedavisinden sonra ağrılarım ne zaman geçecek?
Cevap: Radyofrekansla ağrı tedavisinde ağrı sinirleri çok kısa sürede bloke edilir ve tedavi sonrası tedavi uygulanan ağrılar hemen geçecektir. - Radyofrekans tedavisinden sonra ağrılarım tekrarlayabilir mi?
Cevap: Radyofrekans ile bloke edilen ağrı sinirleri tekrar aktif olmayacaktır ama tedavi sonrası süreçte tedavi bölgesi ve ya yakın bölgelerde yeni ağrıların olup olmayacağı bilinemez yeni ağrı oluşursa tedavi tekrar edilebilir. - Radyofrekans dışında benzer başka bir ağrı tedavisinde kullanılan yöntem var mı?
Cevap: Omurga bölgesindeki ağrılar için radyofrekans dışında benzer ameliyatsız yöntem olarak epiduroskopi yapılsa da iki tedavinin hedef hasta grubu farklıdır. - Radyofrekans tedavisini sigortalar karşılıyor mu?
Cevap: Radyofrekans tedavileri Özel sağlık sigortaları ve SGK kapsamında değildir.
BİZ SİZİ ARAYALIM
Epiduroskopi ile Ağrı Tedavisi
Epiduroskopi Nedir? Epiduroskopi; çok ince esnek fiber optik kamera destekli başlıklara sahip tedavi alanı epidural alan olan tüm omurgada kullanılabilen kuyruk sokumundaki doğal omurilik boşluğundan 0,5 …
Bel Ağrısı Tedavisi
Bel Ağrıları Bel ağrısı şikayeti tüm dünyada baş ağrılarından sonra en sık karşılaşılan ağırlıklı olarak 30 yaş ve üzeri kadın ve erkekte eşit oranda görülen fiziksel şikayetlerdendir. …
Boyun Ağrısı Tedavisi
Boyun Anatomisi Boynumuz omurganın üst servikal bölgesidir 7 adet omurdan oluşur vücudun baş ile gövde arasındaki bağlantısını sağlar. Omurganın bu bölümündeki omurlar C1 – C7 omurları olarak adlandırılır. Kuyruk …