Ön Çapraz Bağ yaralanmaları
Diz eklemimiz çepeçevre bağlarla desteklenir. Diz ekleminin etrafında kas dokusu azdır bu nedenle travmalara açık bir eklemdir. Diz ekleminde temelde 3 adet eylem gerçekleşir bunlar bükülme, hafif dönme ve kaymadır. Sağlıklı diz eklemleri bu hareketleri sorunsuzca yapabilir. Diz sağlığı için eklemindeki bağların önemi büyüktür.
Ön çapraz bağ yaralanmaları, diz travmaları arasında sık karşılaştığımız durumlardan biridir. Ön çapraz bağ yaralanmaları ağırlıklı olarak sportif faaliyetlerde oluşsa da bazen sporla ilgisi olmayan kişilerde de oluşabilir.
Bağ yaralanmalarının bir kısmında diz sağlığının eski haline dönebilmesi için cerrahi tedavilere ihtiyaç duyulabilir. Yaralanmanın seviyesine hastanın yaşantısına ve yaşına uygun tedavi belirlenip tedavi süreci başlatılır.
Diz Anatomisi
Diz eklemi uyluk kemiği (femur), kaval kemiği (Tibia) ve diz kapağı (patella) kemiklerinin birleşiminden oluşur. Eklemin içinde diz ekleminin bir arada durmasına yardımcı 4 adet bağ vardır. Dizin 2 yanında bulunan yan bağlar ve dizin ortasında çapraz bağlar vardır.
Yan bağlar
En basit tanımıyla iç ve dış yan bağ olmak üzere her dizde 2 adet bulunur. Temel görevi diz ekleminin iç ve dışına gelen yükleri taşımaktır.
Ön Çapraz Bağlar
Ön ve arka çapraz bağ olmak üzere her dizde 2 adet bulunur. Konum olarak birbirlerine çapraz olacak şekilde diz ekleminin içinde yer alırlar. Dizin ön ve arka kısmına gelen yükleri taşıyıp dönme hareketleri içinde diz eklemini koruma görevini üstlenirler.
Ön çapraz bağımız, kaval kemiğinin üst kısmından başlayıp diz boşluğundan geçerek uyluk kemiğinin alt kısmına dizimizin tam ortasından geçecek şekilde konumlanmıştır. Başlıca görevi kaval kemiğinin, uyluk kemiğinin altından öne doğru hareket etmesinin engellemek ve diz eklemini korumaktır.
Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları
Çapraz bağ yaralanmaları genellikle ön çapraz bağlarda oluşur. sportif etkinliklerde oluşmakla birlikte kaval kemiğinin uyluk kemiği altından öne doğru zorlanmasıyla olur. Bu tip zorlu hareketler bağın fazla gerilmesine ve yaralanmasına sebep olur.
Futbol ve kayak sporuyla ilgilenenler diz eklemlerini ani dönüşler, dizi zorlayıcı yük ve darbelere maruz bıraktığı için ön çapraz bağ yaralanmalarını yaşarlar.
Ön çapraz bağ yaralanmaları kadın sporcularda erkek sporculara oranla daha sık oluşur ve nedeni erkek bacak kaslarının kadınlara oranla daha güçlü olmasıdır. Unutmayalım ki bacak kaslarımız dizlerimize binen yükün azalmasını sağlar.
Ön Çapraz Bağ Yaralanması Belirtileri
Çapraz bağ yaralanması esnasında dizden bir kopma olduğunu düşünmemize sebep olacak kadar belirgin ses duyulabilir. Sonrasındaki ilk belirtiler diz ağrısı ve dizde şişme şeklinde olur. Şişliğin sebebi yaralanma sonrasında oluşan eklem içi kanamadan dolayı olur. Yaralanma sırasında ve sonrasında kıkırdak ve menisküs dokuları zarar görmediyse şişlik ve ağrılar zamanla azalır. Çapraz bağ yaralanmasından sonra hasta dizinde boşluk hisseder ve diz eklemi güçsüzleşir.
Ön Çapraz Bağ Yaralanması Teşhisi
Ön çapraz bağ yaralanması teşhisi hastanın travma öyküsü dinlenir, fiziki ortopedi muayenesi yapılır ve diz MR’ı değerlendirilerek konulur. Mr eşliğinde muayenede çapraz bağ yaralanmasının yanında menisküs ve kıkırdak dokularındaki hasarlarda belirlenir.
Ön Çapraz Bağ Tedavisi
Ön çapraz bağ yaralanmalarından sonra uygulanacak tedavinin belirlenmesinde hastanın yaşantısı önemlidir. Hasta sporcuysa ve spora devam etmesi gerekiyorsa hedef sportif etkinliklerini yapabilmesini sağlamak olurken, spor yapmayan bir hasta için günlük yaşantısına dönmesini sağlayacak en uygun tedavi seçilmelidir. Sporcularda genellikle cerrahi tedavilere başvurulur bunun sebebi ise cerrahi tedaviler biyolojik tedavilere oranla daha hızlı sonuç verir.
Ön Çapraz Bağ Cerrahi Dışı Tedavi
Ön çapraz bağ yaralanmalarında cerrahi dışı tedaviler kısmi yaralanması olan, sportif faaliyetleri olmayan ve iyileşmek için zamanı olan kişiler için uygundur. Prp ve kök hücre tedavileri cerrahi dışı tedavilerin başında gelir. Bu tedaviler hasarlı bağlarda doku iyileşmesi başlatır. Uygun hasta grubunda oldukça etkili tedavilerdir.
Fizik tedavi ve istirahat ile de diz eklemine binen yük azaltılıp, kaslar kuvvetlendirilerek hastaların şikayetleri azaltılabilir.
Ön Çapraz Bağ Cerrahi Tedavi
Cerrahi tedaviler zorunlu hallerde yapılır ve en son başvurulan tedavilerdir. Gereklilik şartları oluşmadan cerrahi tedavilere başvurmamak gerekir. Vücudun doğallığını korumak tedavilerde birinci öncelik olmalıdır. Mümkün olduğu kadar ameliyatları ertelemek hastaya zaman kazandırmak amaçlanmalı doğal vücut yapısı korunmalıdır.
Ön çapraz bağ yaralanmalarında artroskopi yöntemi kullanılır. Artroskopi ile mümkünse hastanın kendi bağı dikilerek eski görevini yapacak şekilde iyileşmesi hedeflenir.
Ön çapraz bağ yaralanmalarında cerrahi tedavi ile kopan bağın yerine yeni bir bağ yapılması yani ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sık yapılan ameliyatlardan biridir.
Çapraz bağ hasarları çeşitlidir yırtılma şeklinde olabileceği gibi tam kopmalarda meydana gelebilir.
Yırtılan ya da kopan bağ kullanılamayacak durumda ise kişinin kendi bacağından tendon alınarak kopan bağın yerine dikilir.
Ön Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Süreç
Ön çapraz bağ ameliyatı sonrasında hasta ertesi gün ayağını basabilir ve kısa sürede dizini güçlendirecek fizik tedavi programına başlayabilir.
6-8 hafta kadar bir süre sonra ise isterse sportif faaliyetlerine dönebilir. Futbol ve kayak gibi diz eklemini çok zorlayan sporlara tam dönüş ise 6 ay sonra mümkündür.
Ön Çapraz Bağ Yaralanması Sık Sorulan Sorular
- Sporcu değilim ve ön çapraz bağım koptu ameliyat olmak zorunda mıyım?
Cevap: sporcu olmasanız bile ön çapraz bağ kopuklarında ameliyat zorunludur biyolojik tedaviler ya da cerrahi dışı diğer çözümler kopuk bağı onaramaz ve dizinizi tam kullanamazsınız.
- Ön çapraz bağ ameliyatında diz açılıyor mu?
Cevap: ön çapraz bağ ameliyatını artroskopi ile yapıyoruz ve kapalı bir ameliyattır ve bu yöntemle dizi açmaya gerek kalmıyor.
- Ön çapraz bağ ameliyatından sonra hastaneden ne zaman taburcu olabilirim?
Cevap: ön çapraz bağ ameliyatlarında hastalarımız genellikle ertesi gün taburcu olabilmektedir.
- Ön çapraz bağ yırtılmalarından sonra başka bir tedavi ye ihtiyacım olacak mı?
Cevap: Ön çapraz bağ ameliyatından sonra doku iyileşmesini hızlandırmak için ek olarak 3 seans prp tedavisi yapılarak daha hızlı bir iyileşme süreci geçirmek mümkündür.
BİZ SİZİ ARAYALIM
Menüsküs A'dan Z'ye
Menüsküs Nedir? Menüsküs’ün halk arasında yaygın kullanımı bir hastalık olarak bilinmesine rağmen menüsküs aslında diz eklemlerimizi oluşturan üstteki femur kemiği ve alttaki tibia kemiklerinin …
Yükten Arındıran Dizlik Tedavisi
Diz Eklemi Anatomisi Diz eklemi insan vücudundaki en büyük ve karmaşık bacağın sadece bir yönde bükülmesini sağlayan menteşeye benzer yapıdaki bir eklemdir. Diz eklemini daha yakından incelersek; Kemikler: Diz …
Diz Artroskopisi
Artroskopi Nedir? Artroskopi eklemlerdeki rahatsızlıkların tanı ve tedavisi için anestezi altında kapalı yöntemle müdahale edilmesini sağlayan minimal bir cerrahi tedavi yöntemidir. 1960 yılından …
Yüksek Tibial Osteotomi
Yüksek Tibial Osteotomi (HTO) Nedir? Diz ekleminin iç tarafı eklemin dışına göre daha fazla baskı altında kalır ve eklemin bu bölümünü koruyan kıkırdak dokusu diz ekleminin dışına göre çok daha …
Diz Kök Hücre Tedavisi
Kök Hücre Nedir? Kök hücreler işlev olarak henüz vücudumuzda dönüşüme uğramamış (kas, yağ, kemik, kan, sinir, saç, cilt gibi) ana hücrelerdir. Tüm organları ve dokuları oluşturan ana hücrelerdir. …