Menisküs Nedir?

Menisküs yaygın olarak bir hastalık olarak bilinmesine rağmen aslında menisküs dizimizin alt ve üst kısmının bağlantısını sağlamaya yarayan bağ dokusunun adıdır. Menisküs rahatsızlığı ise bu dokunun yırtılmasına denir. Menisküs yırtığının derecesine göre diz hareket kabiliyetini kısmi olarak kaybeder çok ileri yırtıklarda diz hareketleri tamamen engellenebilir. Tedavi edilmeyen menisküs hasarları di eklem sağlığını olumsuz etkiler kıkırdak kaybı ve kireçlenmenin erken yaşlarda başlamasına sebep olabilir. Bu bakımdan önemli ve ciddiye alınması gereken bir sorun olarak görmeliyiz.

Menisküs Hasarı Kimlerde Olur?

Dizlerin yapısı vücudun basınç ve ağırlığını eşit şekilde dağıtmaya uygundur. Yaşlanma, fazla kilolar, ağır sportif faaliyetler dizlerin daha çok zorlanmasına sebep olur ve menisküs zorlamalardan ya da darbelerden dolayı yırtılır. Özellikle futbolcularda bu soruna çok rastlanır. Ağır yük taşıyan kişilerde dizlerini zorlarlar tüm bu zorlamalar dizlerimize zarar verir kısmi yırtıklar yürümeyi engellemezken derin yırtıklar hareket kabiliyetini aşırı kısıtlayacak ve ağrıya sebep olacaktır. Menisküs sorunları oluşan kişiler genelde sporcular olsa da bu hepimizin karşılaşabileceği bir rahatsızlık olduğunu unutmayalım.

Menisküs Hasarı Belirtileri Nelerdir?

  • Ayağa kalkma, yere çömelme gibi faaliyetler de zorlanma ve ağrı hissedilmesi
  • Dizleri bükmekte sorun yaşanması
  • Merdiven inip, çıkarken ağrı hissedilmesi
  • Bir süre hareketsiz kalındığında dizlerde kilitlenme hissi oluşması

Menisküs hasarlarından korunma önerileri?

Diz eklemlerinizde ağrılar oluşmuş ise ilk yapılacak şey dizleri zorlamaktan kaçınmak olmalıdır.

Fazla kilolarımız var ise acilen kilo vererek dizlere binen ağırlık miktarını azaltmak menisküs yırtığının ilerlemesini durdurabilir..

Sadece size özel bir egzersiz yapmalısınız hem yeterli oranda hareket sağlamalı, hem de aşırıya kaçmamalısınız.

Bu tarz önlemler menisküs yırtığının ilerlemesini azaltıp/durdursa bile tedavi etmez. Menisküs  tedavisi için ameliyatsız seçeneklerden biride Prp tedavisidir. Çok ileri olmayan (Grade 1, Grade 2 ) yırtıklarda  Prp tedavisi ameliyat olmaya gerek kalmadan Grade 2 seviyesine kadar ki menisküs hasarlarını onarabilir.

Prp ile menisküs tedavisi

Prp (trombositten zengin plazma) kas ve iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde, doku ve kıkırdak hasarlarının onarımında son derece başarılı sonuçlar veren bir uygulamadır. Sizden alınan 8 - 10 cc lik kan Prp tüpüyle birlikte 15 dk santrifüj edilir. Santrifüj sırasında kandaki kırmızı ve bizim için gereksiz kısım Prp tüpünün altına çökerken büyüme faktörleri, sitokinler tüpün üst kısmında yoğunlaşır. Enjektör aracılığıyla bu trombositler alınıp hastanın diz eklemine enjekte edilir. Prp tedavisi ağrı kesici gibi bir işlem değildir. İşlemden 15 dk sonra trombositler aktif olur ve dizdeki hasarı onarmaya başlar. Prp nin etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başlamanız ortalama 1 haftadır işlemden sonra iyileşme süreci hemen başlar tam etkisini göstermesi ise tedaviden sonraki 21 günlük süreçle olur. Normal süreç bu şekilde işlese de işlemin yapıldığı kişinin fiziki durumu, diz sağlığına verdiği önem ve yaşı tedavinin başarısında en önemli etkenlerdir.
PRP Kaç seans uygulanır?

Prp ile diz tedavisi ilk uygulandığında 3 seans yapılması önerilir. Seanslar arası süreç minimum 5 gün, maksimum 21 gün olmalıdır bu zaman periyodunun en önemli amacı Prp tedavi seanslarını vücudumuzda 21 gün aralıklarla gerçekleşen hücre yenilenmesi dönemi içerisinde gerçekleştirerek prp ile diz tedavisinden alabileceğiniz şifayı maksimum seviyeye çıkarmaktır.

Prp ile diz tedavileri en yüksek etkiyi 5 – 21 gün aralıklarla 3 kez tekrar edildiğinde gösterir.

Önerilen prp seans sayısı maksimum etkiyi almak içindir ama zorunlu değildir. Her prp tedavi seansı dizinizdeki kireçlenme, kıkırdak hasarı, bağ ve menisküs hasarlarını onarıcı etki sağlayacaktır.

Prp ile diz tedavisin başarısı kişiden kişiye farklılık gösterir bunun sebebi prp tedavisi hastanın kendisi için kendi kanından biyolojik onarımını ( doku iyileşmesi) başlatır her insanın yaşı, genetik yapısı farklı olduğundan dolayı vücudunun iyileştirici gücü ve tedaviye olan ihtiyacı da farklıdır. Her hasta prp ile menisküs tedavisinden olumlu ama farklı düzeyde sonuç alır.

Prp Sık Sorulan Sorular

  1. Prp’nin yan etkisi var mı?
    Cevap: Prp işlemi kendi kanınızdaki trombositlerden yapılır ve sizin kanınız olduğu için hiç yan etkisi yoktur.
  2. Prp ile Kaç seans da iyileşebilirim?
    Cevap: Rahatsızlığınızın seviyesine bağlı olarak 1-3 seans arasında yapılır, 1 ile 6 ay arasında iyileşme süreciniz olabilir.
  3. Anestezi alacak mıyım? İşlem sırasında çok ağrım olur mu?
    Cevap: Prp işlemi için anestezi uygulanmıyor, soğutucu spreyler uygulayarak enjeksiyon işleminizi gerçekleştiriyoruz.
  4. Yara oluşur mu? pansuman gerekecek mi?
    Cevap: Prp işleminden sonra herhangi bir açılma kanama olmaz, pansuman gerekmeyecektir işlem sonrası normal hayatınıza dönebilirsiniz.

Prp ile Menisküs tedavisi 2018 fiyatları

Yasalar gereği web sitemizden fiyat bilgisi veremiyoruz. İşlem fiyatı tek diz – çift diz ve uygulanacak seans sayısına bağlı olarak belirlenir. PRP hakkında bilgi ve ya randevu almak için bizi arayabilirsiniz.

BİZ SİZİ ARAYALIM