Kalça eklemi anatomik yapısı

Kalça eklemimiz yapı olarak ileri seviye hareket yeteneğine sahip olan  ayakta durabilme, oturma, çömelme, yürüme, koşma gibi faaliyetlerimizi gerçekleştirmemizi sağlayan güçlü bir eklemdir.

Yüksek hareket kabiliyetine sahip bu eklemde oluşabilecek herhangi bir rahatsızlık yaşam kalitesini önemli ölçüde bozacaktır.

Kalça kireçlenmesi, romatoid artrit, avasküler nekroz, doğumsal kalça çıkığı (gelişimsel kalça displazisi), perthes hastalığı gibi bir çok rahatsızlık kalçe eklem sağlığını bozmaktadır.

Tüm bu rahatsızlıklar kalça ekleminin doğal yapısına zarar verir ve bunun sonucunda hareketlerimiz kısıtlanır ve ağrılı bir hayatımız olur. Hareketli yaşantımızı düzeltememize yardım olan bir çok cerrahi ve biyolojik tedavi mevcuttur.

Kalça rahatsızlıklarında da tedavi için geç kalmamak çok önemlidir. Zira erken başvurulduğunda istirahat, ilaç tedavisi, egzersiz, fizik tedavi, prp tedavisi, kök hücre tedavileri gibi bir çok seçenek yüz güldürmektedir. Bu tedavilerin hepsi eklem deforme olmadan önce başvurulduğunda olumlu sonuç alınabilir. Eklem yapısı bozulduğunda maalesef cerrahi seçenekler zorunlu hale gelir ve eklemin doğal yapısı değişir.

Kalçaya Uyguladığımız Tedaviler

Prp ile kalça tedavisi

Prp ile kalça tedavisi kalçanın kireçlenme belirtileri taşıyıp ağrıların ilk başladığı dönemde kalça ağrılarını azaltmak, kalça hareketlerini kolaylaştırmak ve kireçlenmenin ilerlemesini azaltmak dolayısıyla ameliyata giden deformasyonu kısmen tedavi etmek ve bu süreci uzatmak amacıyla yapılır.

Prp ile kalça tedavisi ileri seviye kireçlenme, avasküler nekroz, perthes, gelişimsel kalça displazisi gibi rahatsızlıklarda yetersiz kalır ve genellikle uygulanmaz.

Prp eklemi kısmen tedavi etse de mekanik bir düzelme sağlaması diğer biyolojik tedavilerde de olduğu gibi mümkün değildir.

Prp ile kalça tedavisini ileri seviye kalça şikayetlerinde destek tedavisi olarak önerebiliyoruz. Operasyon yapılmış bölgede daha hızlı doku iyileşmesi olması için prp yardımcı bir tedavidir.

Kök hücre ile kalça tedavisi

Kök hücre ile kalça tedavisi kalçanın kireçlenmenin ve kalça ağrılarının arttığı hareketlerin kısıtlanmaya ilk başladığı dönemde kalça ağrılarını azaltmak veya tamamen bitirmek, kalça hareketlerini kolaylaştırmak ve kireçlenmenin ilerlemesini durdurmak dolayısıyla ameliyata giden deformasyonu tedavi etmek ya da ameliyata giden bu süreci uzatmak amacıyla yapılır.

Kök hücre ile kalça tedavisi orta seviye kireçlenme, 2. Evreye kadar avasküler nekroz, perthes, gelişimsel kalça displazisi gibi rahatsızlıklarda uygun hasta grubunda etkili bir tedavidir. Ameliyat zorunlu hale gelmeden önceki süreçte yapılırsa yüksek fayda elde edilir. Ameliyat zorunlu hale geldikten sonra yetersiz kalır ve genellikle uygulanmaz. Kök hücre kalça eklemini kısmen tedavi etse de mekanik bir düzelme sağlaması diğer biyolojik tedavilerde de olduğu gibi mümkün değildir.

Kök hücre ile kalça tedavisini ileri seviye kalça şikayetlerinde destek tedavisi olarak önerebiliyoruz. Operasyon yapılmış bölgede daha hızlı doku iyileşmesi olması için kök hücre tedavisi yardımcı bir tedavidir. Kök hücre ve prp tedavisi uygulama ve etki olarak benzerlik gösterse de kök hücre prp den çok daha etkili bir tedavidir.

Kalça Ameliyatları

Kalça eklemine uygulanan bir çok operasyon olsa da burada anlatacağımız kalça kemiğimizle bacak kemiğimizin birleştiği yuvada ve bacak kemiğimizin yuvarlaklığını kaybetmesi sonucu yaşanan ağrı ve hareket kısıtlıklarını gidermeye yönelik operasyonlardır.

Ayrıca gelişimsel kalça displazisinde de yerinde olmayan eklemi yerine yerleştirmek için yapılan operasyonlardır. Bu operasyonların hepside kalça eklem bütünlüğünün henüz bozulmadığı durumlarda yapılır. Eklem bütünlüğü bozulduysa tek çözüm kalça protezi yapılmasıdır.

Kalça Artroskopisi

Kalça ekleminde oluşan ödem, kısmi dejeneratif değişiklikler ve kısıtlıklarda artroskopi ile yapılan rahatlatıcı tedavilerin genel adıdır. Artroskopi sonrası hücresel tedavilerden yararlanılabilir.

Kalça Osteotomisi

Erişkin kalça çıkığı, perthes, kalça kireçlenmesi gibi kalça eklem yapısını bozan femur başında ileri seviye dejeneratif  değişiklik ve örtünme rahatsızlıklarında kalça eklem ömrünü uzatmak için yapılan femoral eklem koruyucu cerrahi yöntemidir.

Total kalça protezi

Total kalça protezi en sık yapılan ortopedi ameliyatlarındandır. Kalça protezi tedavisine genelde kalça eklemi deformasyonu geri döndürülemeyecek kadar ilerlediğinde başvurulur.

İleri seviye kireçlenme eklem sağlığı bozar ve uyluk kemiği pelvis yuvasında dönüş hareketlerini yapamaz hale geldiğinde kalça protezine başvurmak zorunludur.

Avasküler nekroz rahatsızlığında ise kan ile yeterince beslenemeyen kalça eklemi ölmeye başlar. hareketler kısıtlanıp eklem kurtarılamayacak seviyeye geldiğinde kalça protezi tedavisi yapılması kaçınılmazdır.

Doğumsal kalça çıkıklığına bağlı olarak normal insanlara göre çok daha erken yaşlarda oluşan kalça deformasyonlarında da eklem bütünlüğü bozulmaya başladığında kalça protezi başvurulacak tek seçenek olabilmektedir.

BİZ SİZİ ARAYALIM