Artroskopi Nedir?
Artroskopi eklemlerdeki rahatsızlıkların tanı ve tedavisi için anestezi altında kapalı yöntemle müdahale edilmesini sağlayan minimal bir cerrahi tedavi yöntemidir.
1960 yılından 1980 e kadar tanı amaçlı kullanılan artroskopi, 1980 den itibaren tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Ortopedi branşında en çok kullanılan cerrahi tedavi yöntemidir.
Artroskopi 0,5 cm kadar küçük kesiler yapılarak eklemlerin içine girilip mikro kamera ile görüntüleyerek eklem hasarlarının tanı, teşhis ve tedavi edilmesini sağlayan ortopedide yaygın olarak tercih edilen kapalı bir eklem cerrahisidir.
Artroskop sayesinde minimal kamera ile alınan görüntü 5 – 10 kat büyütülerek eklem içerisinin çok daha detaylı muayenesi mümkün olur.
Artroskopi görüntüleme ve eklem içi muayeneyi sağlarken yapılacak tedavi için kameranın tam karşısından gönderilen diğer cerrahi aletler kullanılır.
Artroskopi Nasıl Yapılır?
Artroskopi cerrahisinde genel ya da lokal anestezi altında artroskopik cerrahinin uygulanacağı ekleme en az 2 adet küçük kesi yapılıp ekleme girilerek fiber optik ışık kaynağı ve mikro kamera ile eklem içi görüntülenir ve eklem dejenerasyonları görerek tedavi edilir.
Artroskopik cerrahilerde eklemin birden fazla bölümüne müdahale edilebilir.
Bir den fazla yerde rahatsızlık var ise doğal olarak yapılacak küçük kesi sayısı da artar. Yapılacak tedaviler çeşitlilik gösterdiği için tedavi süresi de 30 ile 120 dk arasında değişiklik gösterir.
Artroskopi sayesinde tedavi sırasında eklem içinden fotoğraf ve video görüntüsü alınabilir.
Artroskopik cerrahilerde ekleme göre farklı artroskoplar tercih edilir büyük eklemler için (diz, kalça, omuz) 4mm, küçük eklemler için (Ayak bileği, dirsek, el bileği) 1.9 – 2.7 mm lik ayrı çaplarda artroskop seçenekleri vardır.
Artroskopi Cerrahisi Hangi Eklemlere Yapılır?
Artrokopi en fazla diz ekleminde tercih edilmekle birlikte omuz eklemi, kalça eklemi, ayak bileği, dirsek ve el bileğindeki rahatsızlıkların tedavisi içinde yaygın olarak tercih edilmektedir.
Kalça Artroskopisi: Artroskopinin Kalça eklem tedavilerindeki kullanımı
- Kalça eklem içinin detaylı mauyenesi
- Labrum yırtıklarının onarımı
- Kalça eklem sıkışmaların giderilmesi
- Başlangıç ve orta seviye kireçlenmeler
- Kıkırdak hasarlarının onarımı
Kalça Eklem İçi Muayene: Kalça eklemindeki şikayetlerde Röntgen, MR tetkikleri ve klinik muayene ile sebebi belirlenemeyen rahatsızlıkların tanımlanması ve tedavi edilmesi için artrokop ile kalça ekleminin içerisine girilmesi ve eklem içi görüntülenerek rahatsızlıklara müdahale edilmesini sağlar.
Kalça içi serbest cisimlerin temizliği: Kalça ekleminde takılmalara sebep olan kireçlenmeye bağlı kemik ve kıkırdak parçalarının çıkarılması ve kalça ekleminin doğallığının sağlanması.
Kalça Kireçlenmesi Tedavisi: Başlangıç seviye kalça kireçlenmelerine artrokopi ile müdahale edilip, kemik çıkıntıları ve kalçanın hareketini engelleyen femur başındaki köşeleşmeler traşlanıp kalçaya daha rahat bir hareket kabiliyeti kazandırılabilir.
Kıkırdak Hasarlarının Onarımı: Artroskopi ile dizde olduğu gibi kalça eklem kıkırdağında oluşan deformasyonlara müdahale edilip çatı implantlar, mikro kıkık tedavileri ve kıkırdak nakilleri yapılarak kalça eklem ömrü uzatılabilir.
Labrum Yırtıklarının Onarımı: Asetabular labrum kalça ekleminin pelvisdeki yuvasının kenarlarından başlayıp yuvanın alt kısmına kadar kaplayan yapı olarak kıkırdak dokusuna benzeyen eklemi koruyan bir dokudur. Femur başının pelvis eklem yuvasına tutunmasına ve kalçanın yuvadan dışarı doğru çıkma, kayma gibi olumsuz durumları önlemeye yardımcı olur. Tekrarlayan kalça travmalarında, ağır sportif faaliyetlerde ve eklemin zorlanmalarında labrum dokusunda yırtılmalar meydana gelebilir.
Labrum dokusunda oluşan dejenerasyon ve yırtıklar mümkün olduğunca artroskopi ile tedavi edilir.
Kalça artroskopi tedavileriyle birlikte ve ya tedavi sonrası hızlı doku onarımı hedefleniyorsa Hücresel tedavilerden yararlanılabilir. Prp tedavisi, kemik iliği kök hücre tedavisi, yağ kaynaklı mezenkimal kök hücre tedavisi artrokopik tedaviler için destek tedavisi olabilir.
Artroskopi tedavilerinin avantajları
- Artroskopi kapalı bir cerrahidir ve hasta konforu açısından son derece rahat ve yüz güldüren bir cerrahidir.
- Artroskopi cerrahisinde eklemlere kısmi kesiler yapılarak ameliyat sonrası yaralar ve dikişler açık cerrahilere göre çok daha küçüktür ve çok daha hızlı iyileşir.
- Eklemlerin doğal yapısı mümkün olduğunca korunur ve gereksiz doku hasarı oluşturulmaz.
- En önemli avantajı eklemin her yerine ulaşılarak eksiksiz tedavi sunma imkanı vardır.
- Açık cerrahilere göre hastanede yatılacak gün sayısı daha azdır ortalama 1 gün hastanede kalınır.
- Açık cerrahilere göre ameliyat sonra hissedilen ağrı ve acılar daha azdır.
- Açık yaralar çok az olduğu için fizik tedavi ve rehabilitasyona çok daha erken başlanabilir.
- Ameliyat sonrası enfeksiyon riski açık cerrahilere göre çok daha düşüktür.
Kalça Artroskopisi Sık Sorulan Sorular
- Kalçamda hareket kısıtlığı var artroskopi tedavisi benim için çözüm olabilir mi?
Cevap: Kalçada hareket kısıtlıklarında artroskopi tedavisi kullanılabilir ama burada hastanın şifa beklentisi ve hareket kısıtlığının sebebi çok önemlidir. İleri seviye bir kireçlenme, avasküler nekroz, kalça çıkığı gibi bir rahatsızlık varsa artroskopi yeterli şifayı sunamayacaktır. Daha radika lve uzun süreli şifa sunma imkanı olan tedaviler değerlendirilmelidir. - Kalçamda kıkırdak dokusunun bittiği söylendi artrokopi mi yaptırmalıyım?
Cevap: Kıkırdak dokusu tamamen bittiğinde kalça ekleminde ileri seviye kireçlenme ortaya çıkar ve hasta kalça protezi adayı olur. İleri yaş hasta grubunda protez uzun süreli bir şifa sunma imkanı olduğundan daha uygun olabilir. Genç hastalarda ise mümkün olduğunca eklem ömrünü uzatmak hedeflenmelidir. - Kalçamda hafif ağrılarım var prp tedavisi yaptırabilir miyim?
Cevap: Prp tedavisinde hastanın kalça ekleminde biyolojik yenilenme amacıyla uyguluyoruz doğrudan bir ağrı kesici olmasa da sağladığı şifa ağrıların azalmasına yardımcı olabilir. - Bana kalça protezi önerildi ama açık ameliyattan korkuyorum artroskopi ile kalçamı daha uzun süre kullanıp ameliyatımı erteleyebilir miyim?
Cevap: ileri yaş grubu hastalarda (60 yaş ve üzeri ) Protez daha uygun bir çözüm sunar burada hastanın yaşı ve beklentisiyle uyumlu olarak koruyucu eklem cerrahileri göz önünde bulundurularak kişiye özel tedavi planı hazırlanır. - Kalçamda çıkık var artroskopi yapılabilir mi?
Cevap: Kalça çıkıklarında uygulanan cerrahi tedaviler kalça osteotomisi ve kalça protezidir. Bu gibi rahatsızlıklarda artroskopi tedavileri kullanılmaz.
BİZ SİZİ ARAYALIM
Kalça Kök Hücre Tedavisi
Kök Hücre Nedir? Kök hücreler işlev olarak henüz vücudumuzda dönüşüme uğramamış (kas, yağ, kemik, kan, sinir, saç, cilt gibi) ana hücrelerdir. Tüm organları ve dokuları oluşturan ana hücrelerdir. …
Kalça Osteotomisi
Kalça Osteotomisi nedir? Kalça osteotomi tedavisi kalçanın obezite, yaşlanma, travma, doğumsal ve ya sonradan oluşan kalça çıkığı, gelişimsel kalça displazisi, perthes hastalığı, femur başı avasküler …
Kalça Protezi
Kalça Protezi tedavisi Nedir? Yaşlanma, hareketsiz yaşam, obezite, genetik faktörler, geçirilen travmalara bağlı olarak kalçada oluşan kireçlenme (osteoartrit), avasküler nekroz, kıkırdak azalması, kıkırdak …