Kök Hücre Nedir?

Kök hücreler işlev olarak henüz vücudumuzda dönüşüme uğramamış (kas, yağ, kemik, kan, sinir, saç, cilt gibi) ana hücrelerdir. Tüm organları ve dokuları oluşturan ana hücrelerdir. Döllenmiş bir yumurta ile başladığımız hayat yolculuğumuzda şimdiki fiziki yapımıza ulaşmamıza kadarki tüm süreci kök hücrelerimiz yapar.

Kan, kemik, kıkırdak, kas, bağ, diş, saç, cilt gibi dokularımızın oluşmasını, büyümesini, gelişmesi sağlayan hücrelerimizdir. Kök hücrelerimiz saç, cilt ve tüm ortopedik tedavilerde ana tedavi ya da cerrahi tedavilere destek olarak yardımcı tedavi olarak kullanılıyor.

Kök Hücre Tedavi Çeşitleri?

Yağ kaynaklı kök hücre: Vücudumuzun yoğun olarak yağ barındıran göbek bölgesi kök hücre açısından oldukça zengindir. Yağlarımızdan hazırlanan kök hücrelerimiz kullanım alanı en geniş olan hücrelerdir. Saç tedavileri, cilt tedavileri, omurga disk tedavileri, kas tedavileri, bağ ve tendon tedavileri, kıkırdak tedavileri, kemik tedavileri gibi hem estetik hem de ortopedinin tüm tedavilerinde kullanıma uygundur.

Kemik iliği kök hücre: Kemik iliği hücrelerimiz vücudumuzdaki büyük kemiklerimizin içinde yoğun olarak bulunur. Kalçamızdaki leğen kemiği ise kemik iliği kaynaklı kök hücre hazırlamak için en ideal kemiktir.

Kemik iliği kaynaklı kök hücrelerimiz ayak ve ayak eklemi, diz ve tüm diz eklemi, kalça ve kalça eklemlerindeki kemik ve kıkırdaklı dokuların tedavisi için oldukça uygundur.

Kök Hücre Nasıl Hazırlanır?

Kök hücre tedavilerimiz ameliyathane koşullarında sedasyon, lokal ve ya genel anestezi altında hazırlanabilir.

 Kemik İliği kök hücre için ameliyathane şartlarında anestezi altında leğen kemiğinden yeterli miktar kemik iliği aspirasyonla alınır. Alınan kök hücre açısından zengin kemik iliği özel santrifüj cihazı ve kök hücre biyoloğu tarafından yaklaşık 30 dk santrifüj aşamalarından geçirilerek tedavide kullanılabilir hale getirilir ve hedef bölgeye (Kalça eklemi, diz eklemi, ayak eklemi vs) tedavi uygulanır.

Yağdan mezenkimal kök hücre hazırlanışı için ameliyathane şartlarında genel anestezi altında göbek bölgesinden mini liposuction ile 100- 150 cc kök hücre açısından zengin yağ dokusu liposuctin kanulleri ile alınır. Alınan kök hücre açısından zengin yağ dokusu özel santrifüj cihazı ve kök hücre biyoloğu tarafından yaklaşık 60 dk santrifüj aşamalarından geçirilerek tedavide kullanılabilir hale getirilir ve hedef bölgeye (kalça eklemi, diz eklemi, ayak eklemi, omuz, dirsek vs) tedavi uygulanır.

Kök hücre tedavisi için kısmi süreli bir anestezi almanız yeterlidir. Bu süre kök hücrenin alımı esnasında acı duymamanız içindir. Kök hücre tedavi için hazırlanırken ve uygulama esnasında anestezi altında olmanız zorunlu değildir. İşlemden sonra hastane odasında yaklaşık 3 – 4 dinlenerek taburcu olabilirsiniz.

Kök hücre tedavileri hasta konforu açısından oldukça caziptir ve uygulandığı bölgede 6 ay boyunca doku iyileşmesi sağlar.

Kök Hücre Kalçada Hangi Tedavilerde Kullanılır?

Kök hücre ile Kıkırdak Tedavisi: Kalça ekleminde kıkırdak incelmesi, kıkırdak azalması ve kıkırdak hasarlarında kök hücre tedavisi ile kıkırdak dokusunda artış, hasarlı dokunun onarımı için etkili biyolojik bir tedavidir. Travma sonucu oluşan hasarlarda ciddi kıkırdak hasarlarında ise cerrahi operasyondan sonra daha hızlı doku iyileşmesi için kullanılması çok önemlidir.

Kök hücre ile Kireçlenme Tedavisi: kalça ekleminde oluşan kireçlenme (osteartrit) sorunlarında kök hücre tedavileri henüz mekanik boyutta bozulmanın oluşmadığı, kalça ağrıları ve hafif hareket kısıtlamalarının başladığı ama ciddi boyutta hareket kısıtlıklarının oluşmadığı hasta grubunda kalça kireçlenmelerinin tam tedavisi ya da kalça ekleminde ameliyata giden süreçte kalçanın doğal eklem ömrünü uzatmak için kısmi  ve ya tam şifa amacıyla uygulanmasında yarar vardır. Kök hücre tedavileri oldukça etkilidir fakat mekanik boyutta oluşan hasarlarda yeterli oranda şifa sunamaz ve cerrahi tedavilere alternatif olamazlar.
Kök hücre tedavileri koruyucu önleyici tedaviler olarak başarılı tedavilerdir.

Kök Hücre ile Kaynamayan Pelvis ve Fermur Kırığı Tedavisi: Kalça eklem kemiklerinde oluşan kemik kırıklarında alçı, platin uygulamalarına rağmen yeterince kaynamayan, kaynaması gecikmiş kemik kırıklarında kök hücre tedavileri kemikleri besleyerek kaynama sürelerini kısaltabilir ve daha yüksek bir kaynama sağlayabilir.
* Tüm bu tedavilerin yanı sıra kalça eklemine kök hücre tedavisi kalça artroskopileri, kalça osteotomi, kor dekompresyon gibi eklem doğallığının korunduğu cerrahi tedavilere destek amaçlı daha hızlı doku iyileşmesi ve doku yenilenmesi amacıyla cerrahi operasyonlara yardımcı tedavi olarak kullanıyoruz.

NOT: Elde edilen şifa kişiden kişiye değişkenlik gösterir.

Kök Hücre Tedavisi Nasıl Etki Gösterir?

Aktive edilmiş kemik iliği ve ya yağ kaynaklı mezenkimal kök hücreler uygulandıkları bölgede biyolojik bir tedavi reaksiyonu başlatırlar. Hasarlı dokularda onarım ve yeni doku oluşumu sağlar bir nevi yara iyileşmesi gibi etki gösterirler. Tedaviden sonra ilk etkiler yaklaşık 1 ay sonra hastanın hissedebileceği düzeye gelir iyileşme süreci ilk 2 – 3 aylık süreçte yoğun bir şekilde etki gösterirken 6. Aya doğru yavaş yavaş görevini tamamlar. Tedaviden sonra özellikle 21 gün önemlidir. Bu süreçte mümkün olduğu kadar istirahat edilmeli ve kalça eklemine yük verilmemelidir. Kök hücre tedavilerinden en yüksek şifayı almak için bu istirahat süreci önemlidir.

Kök Hücre Tedavisi Sonrası Süreç

Kök hücre tedavileri hastanın hayatını kısıtlayacak bir süreç değildir. Önerilen 3 haftalık istirahat süreci bittikten sonra hasta normal hayatına dönebilir. Gerektiği takdirde egzersizlerini ya da fizik tedavisini sürdürebilir. Kök hücre tedavisinden sonra ilaç kullanımı gibi bir durum söz konusu değildir. Vücudun en etkin tedavi ajanları kullanılarak biyolojik bir tedavi reaksiyonu başlatıp şifa sunmayı hedefler.

Kök Hücre Kalça Tedavisi Sık Sorulan Sorular

  1. Kök hücre ile kalça tedavisi herkes hastaya uygulanabilir mi?
    Cevap: Kök hücre ile kalça tedavisi yan etkisi olmayan %100 kendi hücrelerinizle yapılan bir tedavidir. Kısmi bir anestezi alabilecek herkese ve her yaştan hastaya uygulanabilir ama kalça ekleminin mekanik yapısının bozulduğu ileri seviye rahatsızlıklarda kök hücre yeterli şifayı sunamaz.
  2. Kök hücre hangi kalça rahatsızlıklarında uygulana bilir?
    Cevap: Kök hücre tedavileri kısmi kemik ve kıkırdak hasarları, çok ilerlememiş kalça kireçlenmeleri için cerrahi dışı etkin bir tedavi seçeneğidir.
  3. Kalçaya kök hücre tedavisi Kalça protezi ameliyatından sonra da yapılabilir mi?
    Cevap: Kalça protezi ameliyatında kalça ekleminde femur başı ve pelvis yuvası protezle kaplandığı için kök hücre tedavisine gerek kalmaz. Eklem özel protez ürünleriyle değiştirilmiş olur.
  4. Kök hücre tedavilerinde özel sağlık sigortaları ve SGK geçerli midir?
    Cevap: Kök hücre tedavileri deneysel tedavilerdir. Her hastanın kendi hücreleri kullanılır ve kesin şifa garantisi yoktur. Bu nedenle sigorta şirketleri kök hücre tedavilerini güvence kapsamlarına almamaktadır.
  5. Kalça sorunlarımın kök hücre ile tedavi edilip edilemeyeceğini nasıl öğrene bilirim?
    Cevap: Kök hücre tedavileri için uygun hasta grubunda olup olmadığınız ancak kemikli ve kıkırdaklı dokularda röntgen, yumuşak dokular ve eklem bütünlüğünün değerlendirilmesi MR görüntüleri eşliğinde ortopedi muayenesi yapılıp değerlendirilmelidir.

BİZ SİZİ ARAYALIM