Kalça Eklem Kireçlenmesi Nedir?
Kalça ekleminin kireçlenmesi, bir çok nedenle eklemdeki kemiklerimizin üzerini saran kıkırdak yapının aşınmasına bağlı olarak altında bulunan kemiklerin deforme olmasına verilen tıbbi isimdir.
Kalça Eklem Kireçlenmesi Nasıl Oluşur?
Kalça eklem kireçlenmeleri iki ana grupta incelenebilir. Birinci grupta kişinin anatomik yapısındaki sorunlar (travma, artrit, kalça çıkığı vb.) nedeniyle ilerleyen yaşla birlikte kalça eklemleri aşınır ve kireçlenme ortaya çıkar. Kalça eklem kireçlenmesin de bu tip hastalar en sık karşılaştığımız hastalardır. İkinci grupta ise net ve belirgin bir sebep bulunmayan idiyopatik olarak adlandırdığımız hastalar bulunur.
Kalça Eklem Kireçlenmesi Kimlerde Görülür?
Kalça eklem kireçlenmelerini yaş grubu olarak 55 yaş ve üzeri bireyler de görüyoruz fakat doğumsal kalça çıkığı, sonradan oluşan kalça çıkığı gibi rahatsızlıkları bulunan hastalarda çok daha erken yaşlarda karşılaşılabilir.
Kalça Eklem Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Kalça eklem kireçlenmesinin en net belirtileri kalça da ağrı hissedilmesi, eklem hareketlerinin yeterince yapılamamasıdır. Hastalık kendini öncelikle ağrı ile gösterir zamanla bu ağrılar bacak ve kalça ekleminin tam kullanılamaması şeklinde devam eder. Ağrılar kalça bölgesinde başlasa da kasık bölgesi ve dizlere doğru da yayılma gösterir. Benzer belirtiler yaşıyorsanız; kalça eklem kireçlenmesi rahatsızlığınız oluşmuş olabilir. Kesin teşhis bulgularına ulaşmak için kalça röntgeni çektirmek isabetli olacaktır. Bazı hastalarda röntgen filmleri yeterli olmayabilir MR istenir. MR görüntüleri kireçlenme bölgelerinde daha başarılı sonuçlar veriyor. MR / Bilgisayarlı tomografi / Röntgen filminizle birlikte ortopedi muayenesi olarak doktorunuzun teşhis etmesini sağlayabilirsiniz.
Kalça Eklem Kireçlenmesi Tedavileri
Kalça eklem kireçlenmelerinin tedavisinde birçok yöntem kullanılmaktadır. Cerrahi tedavi yöntemleri içinde rahatsızlığın durumuna göre kalça protezi yaygın olarak tercih ediliyor.
Cerrahi olmayan tedaviler ise Kalça eklemine Prp tedavisi, ilaçlar, fizik tedavi uygulaması yapılmaktadır.
Uygulanacak yöntem kesin değildir size en uygun tedaviye doktorumuzla birlikte karar vermenizi öneriyoruz.
Prp ile Kalça Eklem Kireçlenmesi Tedavisi
Prp (trombositten zengin plazma) kas ve iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde, doku, eklem ve kıkırdak hasarlarının onarımında son derece başarılı sonuçlar veren bir uygulamadır. İşlem son derece basittir. Hastadan damar yolu aracılığıyla alınan 8 - 10 cc’lik kan Prp tüpüyle birlikte yaklaşık 15 dk santrifüj edilir. Santrifüj sırasında kandaki kırmızı ve bizim için gereksiz kısım Prp tüpünün altında toplanırken büyüme faktörleri, sitokinler tüpün üst kısmında yoğunlaşır. Enjektör aracılığıyla bu trombositler alınıp hastanın kalça eklemine kireçlenmenin olduğu bölgeye enjekte edilir. Prp tedavisi ağrı kesici gibi bir işlem değil tam anlamıyla bir tedavi yöntemidir. İşlemden 15 dk sonra kan hücreleri aktif olur ve kalça eklemindeki hasarı onarmaya başlar. Prp nin etkilerini yavaş yavaş hissetmeye başlamanız ortalama 1 hafta zaman geçince olacaktır. 1 Hafta sonra iyileşmeye başladığınızı hissedersiniz tam etkisini göstermesi ise 1 ay süre geçtikten sonra olacaktır. Bu süreler ortalma sürelerdir kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Normal süreç bu şekilde işlese de işlemin yapıldığı kişideki kireçlenme seviyesi, kalça sağlığına verdiği önem, doktor tavsiyesine uygun yaşama ve kişinin yaşı tedavinin başarısında en önemli etkenlerdir.
Prp Kaç seans uygulanır?
Prp ile kalça tedavisi ilk uygulandığında 3 seans yapılması önerilir. Seanslar arası süreç minimum 5 gün, maksimum 21 gün olmalıdır bu zaman periyodunun en önemli amacı Prp tedavi seanslarını vücudumuzda 21 gün aralıklarla gerçekleşen hücre yenilenmesi dönemi içerisinde gerçekleştirerek prp ile kalça tedavisinden alabileceğiniz şifayı maksimum seviyeye çıkarmaktır.
Prp ile kalça tedavileri en yüksek etkiyi 5 – 21 gün aralıklarla 3 kez tekrar edildiğinde gösterir.
Önerilen prp seans sayısı maksimum etkiyi almak içindir ama zorunlu değildir. Her prp tedavi seansı dizinizdeki kireçlenme, kıkırdak hasarı, bağ ve menisküs hasarlarını onarıcı etki sağlayacaktır.
Prp ile kalça tedavisin başarısı kişiden kişiye farklılık gösterir bunun sebebi prp tedavisi hastanın kendisi için kendi kanından biyolojik onarımını ( doku iyileşmesi) başlatır her insanın yaşı, genetik yapısı farklı olduğundan dolayı vücudunun iyileştirici gücü ve tedaviye olan ihtiyacı da farklıdır. Her hasta prp ile kalça tedavisinden olumlu ama farklı düzeyde sonuç alır.
Prp Sık Sorulan Sorular
- Prp’nin yan etkisi var mı?
Cevap: Prp işlemi kendi kanınızdaki trombositlerden yapılır ve sizin kanınız olduğu için hiç yan etkisi yoktur. - Prp ile Kaç seans da iyileşebilirim?
Cevap: Rahatsızlığınızın seviyesine bağlı olarak 1-3 seans arasında seans, 1 ile 6 ay arasında iyileşme süreciniz olabilir. - Anestezi alacak mıyım? İşlem sırasında çok ağrım olur mu?
Cevap: Prp işlemi için anestezi uygulanmıyor, soğutucu spreyler uygulayarak enjeksiyon işleminizi gerçekleştiriyoruz. - Yara oluşur mu? Pansuman gerekecek mi?
Cevap: Prp işleminden sonra herhangi bir açılma kanama olmaz, pansuman gerekmeyecektir işlem sonrası normal hayatınıza dönebilirsiniz.
Prp ile Eklem Kireçlenmesi Tedavisi 2018 Fiyatları
Yasalar gereği web sitemizden fiyat bilgisi veremiyoruz. İşlem fiyatı tek kalça – çift kalça’ya uygulanacak olması ve uygulanacak seans sayısına bağlı olarak belirlenir. Prp hakkında bilgi ve ya randevu almak için bizi arayabilirsiniz.
BİZ SİZİ ARAYALIM
Kalça Kök Hücre Tedavisi
Kök Hücre Nedir? Kök hücreler işlev olarak henüz vücudumuzda dönüşüme uğramamış (kas, yağ, kemik, kan, sinir, saç, cilt gibi) ana hücrelerdir. Tüm organları ve dokuları oluşturan ana hücrelerdir. …
Kalça Osteotomisi
Kalça Osteotomisi nedir? Kalça osteotomi tedavisi kalçanın obezite, yaşlanma, travma, doğumsal ve ya sonradan oluşan kalça çıkığı, gelişimsel kalça displazisi, perthes hastalığı, femur başı avasküler …
Kalça Protezi
Kalça Protezi tedavisi Nedir? Yaşlanma, hareketsiz yaşam, obezite, genetik faktörler, geçirilen travmalara bağlı olarak kalçada oluşan kireçlenme (osteoartrit), avasküler nekroz, kıkırdak azalması, kıkırdak …
Doğumsal Kalça Çıkığı
Doğumsal kalça çıkıklığı nedir? Doğumsal kalça çıkıklığı yeni adı ile “Gelişimsel kalça displazisi” kalçadaki uyluk kemiğinin yuvarlak olan baş kısmının pelvis kemiğindeki yuvadan dışarı …
Avasküler Kalça Nekrozu
Avasküler Kalça Nekrozu (AVN) Nedir? Avasküler nekroz (AVN) femur isimli üst bacak kemiğinin baş kısmındaki yuvarlak kısmındaki deformasyona sebep olan rahatsızlıktır. Hastalık kendini ilk başlarda …
Hücresel Tedaviler
Hücresel Tedaviler Nelerdir? Hastalık, travma, yaşlanma gibi yaşam kalitemizi düşüren, hareket kabiliyetimizi azaltan, ağrılı bir yaşama mahkum olmamızı sağlayan birçok olumsuz durum vardır. Günümüzde …