Bel Fıtığı (Lomber Disk Hernisi) Nedir?
Bel fıtığı, bel omurgamızı oluşturan diskler arasında bulunan çekirdek adı verdiğimiz dokunun travma ve baskı sonucu yapısının bozulmasıyla birlikte yerinden kayarak omurilik kanalına doğru ilerlemesi ile bacaklardan gelip belden geçen sinirlere ve omuriliğe baskı yapmasıyla oluşan hastalıktır.
Bel fıtığı, boyun fıtığı ile benzerlik gösterir ortak yönleri omurlarımız arasındaki jel benzeri dokunun disk dışına yönlenmesi ile disk şeklinin bozulmasına sebep olmasıdır.
Bel bölgemizde disklerin bir kısmının disk dokusunun omurlardan ayrıldığında bel kasları ve bel sinirleri bu durumdan olumsuz etkilenirler.
Bel fıtığında belin tutulması, bacak uyuşmaları ve seviyesi değişen bel ve bacak ağrısı şikayetleri görülür.
Bel fıtığı, fıtığın oluştuğu diskin ismiyle anılır. Örneğin 4. Ve 5. Omurlar arasında fıtık varsa L4-5 “disk hernisi” adını alır.
Bel omurları 5 adet diskten oluşur ve omurganın yükünü en fazla bu kısım taşır dolayısıyla yıpranmaya daha müsaittir. Fazla kilolar da omurganın bel kısmının daha fazla baskı altında kalmasına neden olur.
Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Bel fıtığının en net belirtileri bel ve bacağa vuran ağrılardır. Ağrı uyuşma ve kuvvetsizlik oluşturarak hastanın yaşam kalitesini ciddi şekilde bozar. Bel fıtığı nedeniyle sinirlere baskı oluşur ve baskının olduğu bölgenin sinirler aracılığıyla kontrol ettiği bacaklar uyuşmaya başlar kontrol edilemeyen kaslarda güçsüzlük başlar.
Bel fıtıklarının ilk evresinde ağrı sorunları olmayabilir çünkü henüz bel bölgesindeki sinir ve kas dokularına baskı oluşturmamıştır. Bel fıtığının seviye artışıyla beraber hastalar ağrıları hissetmeye başlar.
İleri seviyedeki bel fıtığı vakalarında kişi yürüme zorluğu ve denge kaybı da yaşayabilir.
Bel Fıtığı Kimlerde Daha Sık Görülür?
Trafik kazası gibi travmaya sebep olan durumlar fıtığı tetikleyebilir.
Gebelik, kilo alımı gibi durumlarda omurgaya binen yükü artırıp omurganın daha fazla baskı ya maruz kalmasına neden olur.
İleri yaş grubu kişilerde kıkırdak yapının yıpranmasına bağlı olarak bel fıtığı riski vardır.
Masa başı işi yapan ofis çalışanları başlarını öne doğru uzun süre tuttukları için bu durumda zaman içerisinde bel fıtığına sebep olabilir.
Örgü dikiş, el işi yapan ev hanımları bir diğer risk grubudur bu kişilerde başlarını öne eğerek bel omurlarına uzun süre baskı oluştururlar.
Bunların dışında bel bölgesini etkileyen travmalar (trafik kazaları, bel bölgesine alınan darbeler, ani hareketler) da bel fıtığına sebep olabilir.
Fiziksel egzersizlerden uzak bir yaşam süren kişilerin kas gücü kaybına bağlı olarak bel fıtığına yakalanmaları daha kolaydır. Düzenli ve bilinçli yapılan egzersizler omurgayı ve beldeki kasları güçlendirerek bel fıtığı riskini minimum düzeye indirir.
Romatizmal hastalıkları olan kişilerde risk grubunda bulunur.
Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl konulur?
Bel fıtığı erken teşhis edilirse birçok tedavi yönteminden bir tanesiyle başarıyla tedavi edilebilir. Teşhis için fiziki muayene ile birlikte hastanın deneyimlerinin dinlenmesi, MR görüntülerinin yorumlanması yeterlidir. Bazı hastalarda ise ekstradan sinir testi olan (EMG) istenebilmektedir. Teşhis ile birlikte hastanın hangi seviyede bel fıtığı olduğu ortaya çıkar. Cerrahi seçeneklerin yanında uygun hastalarda bazı cerrahi dışı yöntemlerle de başarılı bir tedavi uygulanabilir.
Bel Fıtığı Sık Sorulan Sorular?
- Bel ve bacak bölgesinde ki her ağrı bel fıtığı belirtisi midir?
- Bel bölgesinde ki bazı ağrılar kas ağrısıdır ve her ağrı bel fıtığı kaynaklı değildir. - Bel fıtığında ameliyat ya da ameliyatsız yöntemler herkes için geçerli midir?
- Bel fıtıklarında uygulanacak seçilecek tedavi yöntemi hastanın fıtığının seviyesine bağlı olarak başarı şansı en yüksek olup hastanın hayatına da en az olumsuz etkisi olacak yöntemle yapılabilecek tedavi olmalıdır. - Bel fıtığında korunma yöntemi fıtık oluştuktan sonra da işe yarar mı?
- Bel fıtığı oluştuktan sonra alınacak korunma önlemleri hastalığın tedavisi için yeterli olmaz ama en azından ilerlemesi engellenebilir. - Bel fıtığı olup tedavi olmayan bir hasta için nasıl riskler bulunur?
- bel fıtığı teşhisi konulduktan sonra tedavide geç kalınırsa hasta riskli bir yaşam sürerek ağrı ve hareket kısıtlılığından başlayıp omurilik felci ne kadar bir çok olumsuz durum için risk taşımaktadır. Tedavinin geciktirilmemesini öneriyoruz.
Bel Fıtığı Tedavileri
Bel fıtığının birçok tedavisi bulunur ama seçilecek yöntem fıtığın seviyesine göre değişir. İstirahat ile başlayıp micro cerrahi ile bel fıtığı ameliyatına kadar birçok seçenek vardır. Bel fıtığı teşhisi konulan hastaların %90 ı ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Cerrahi seçenekler %10’luk hasta grubu için zorunludur.
Bel fıtığı hasta grupları başlangıç, orta ve ileri seviye olarak sınıflandırılabilir.
Bel Fıtığı Ameliyatsız Tedaviler
Egzersiz
Başlangıç seviyesinde hastaya öncelikle belinde ki kas gruplarını güçlendirmek ve bel omurunun yükünü azaltmak için egzersizler önerilir. Başlangıç seviyesi bir grup hasta için egzersiz yeterlidir. Egzersizlerle fıtığın ilerlemesi durdurulabilir ve hastanın ağrı şikayetleri varsa ağrı kesici ilaçlar ile ağrılar giderilebilir. Egzersizlere ek olarak istirahat ve uygun fizik tedavi programları da hareket kısıtlıklarını gidermeye yardımcıdır.
Prp ile bel fıtığı tedavisi
Başlangıç seviye bel fıtıklarında bağ, tendon ve dokuları güçlendirmeye yönelik prp enjeksiyonları ilerlememiş bel rahatsızlıklarında uygulayıp başarılı sonuçlar aldığımız cerrahi dışı yöntemlerin başında gelmektedir.
Radyofrekans ile Bel Fıtığı Tedavisi
Radyofrekans Nedir?
Radyofrekans yöntemi birçok hastalığın tedavisinde olduğu gibi bel fıtıklarının tedavisinde de etkin şekilde kullanılan ameliyatsız yöntemler arasındadır. Bu yöntemde radyo dalgaları, lazer gibi güç kaynağı işlevi görür. Yöntemin hedefi oluşturulan enerji sayesinde hasarlı (fıtıklaşmış) yumuşak disk dokuların bir kısmını buharlaştırıp hacmini azaltmaktır. Disk ekleminin hacimce küçülmesi dahi eklem içine etki eden basıncı ciddi miktarda azaltır. İşlem lokal anestezi altında yapılabilen hasta konforu açısından olumlu bir yöntemdir. Hasta işlem sırasında kayda değer bir ağrı hissetmez.
İşlem Fluoroskopi isimli bir röntgen cihazı ile hastanın bel bölgesinden çok ince bir iğne aracılığıyla radyofrekans enerjisini eklem içerisine ulaştıracak elektrod yerleştirilir.
Radyofrekans elektrodu ile oluşturulan enerji kısıtlı bir alanda yoğunlaştırılarak kimyasal reaksiyonlar başlatır. Lazer yöntemine göre daha güvenli bir tedavi sunar. Bel ve boyun fıtıklarında oldukça başarılıdır kontrollü bir tedavi olduğu için hastaya yan etki oluşturmaz.
Uygun hasta grubunda çok başarılı bir tedavidir. Çok ileri yaş grubundaki hastalarda başarı şansı düşüktür.
Radyofrekans yönteminin uygun hasta grubunda başarı oranı %75-85 arasındadır. İşlemin temel amacı hastayı ağrılarından tamamen kurtararak ya da en aza indirerek yaşam kalitesini artırmaktır.
Doktor ekibimiz radyofrekans yöntemiyle bel fıtığı tedavisini avruda’da ilk uygulayan ekiptir.
Lazerle Bel Fıtığı Tedavisi
Lazerle bel fıtığı tedavisinde amacımız hastaya fiziki bir zarar vermeden (büyük kesi yapma, dokulara, sinirlere dokunmadan) omurganın kemikleri arasındaki hasarlı disk eklemlerinin içine lazer cihazı ile girerek eklemin hasarlı yerinin bir kısmını buharlaştırmaktır. Radyofrekans yöntemi gibi güvenli bir yöntemdir.
Çok ileri seviye olmayan bel fıtığı rahatsızlığı bulunan hasta grubu için uygun yöntemdir. Lokal anestezi altında yapılabilir.
İşlem sırasında çok ince mikro fiber optik bir katater aracılığı ile fıtık sorunu olan disk eklemine ulaşarak çevre dokulara hasar vermeden lazer enerji ve ısısını fıtığa hedefliyoruz. Bu işlem sırasında hastaya sadece yaklaşık 2 cm lik bir kesi yapmamız gerekiyor.
Bel Fıtığı Ameliyatı
Bel fıtığı ameliyatı ameliyat dışı diğer yöntemlerle tedavi edilemeyecek kadar ileri seviye bel fıtıklarında ya da cerrahi dışındaki yöntemlerin ( istirahat, egzersiz, fizik tedavi, radyofrekans ) denenmiş başarılı olunamamış hasta grubuna yapılmalıdır.
Bel fıtığı ameliyatında amaçlanan omurilik ve sinirlerde oluşan fıtığa bağlı baskıyı omuriliğe herhangi bir zarar vermeden ortadan kaldırmaktır. Bu işlemde hasarlı dokulardan bir kısmı ameliyat sırasında kesilip çıkarılması gerekebilir.
Bu hastalarda yürümekte zorluklar yaşama, denge kaybı, ciddi bacak uyuşmaları ve şiddetli ağrı sorunları görülür.
Ameliyat hastalarında fıtıklaşma disk dokularında oluşan bozulmadan dolayı fıtık, omuriliğe ve ya sinirlere baskı yapacak seviyede olanlar için zorunlu tedavidir. Bu seviyedeki hastalar cerrahi seçeneğe mecbur kalır.
İşlem genel anestezi altında ameliyathane koşullarında yapılabilir ve hasta en az 1 gece hastanede gözetim altında tutulur.
Bel fıtığı ameliyatında bazı hastalarda çıkarılan kıkırdak dokusunun yerine hastanın kendi vücudundan kemik parçaları ya da platin protezler konularak omurga bütünlüğü sağlanır. Bu işlem sayesinde omurganın çıkarılan disk kısımlarına bağlı olarak sağa ya da sola doğru eğilmesine engel olup omurga yapısının korunmasını amaçlar.
BİZ SİZİ ARAYALIM
Skolyoz Korsesi
Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir? İnsan omurgasının normal anatomisi arkadan bakıldığında tamamen düz bir hat şeklinde, yandan bakıldığında ise bel ve boyun bölgesinde hafif çukurluğu yani lordoz …
Skolyoz Tedavisi
Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir? İnsan omurgasının normal anatomisi arkadan bakıldığında tamamen düz bir hat şeklinde, yandan bakıldığında ise bel ve boyun bölgesinde hafif çukurluğu yani lordoz …
Kifoz Tedavisi
Kifoz (Kamburluk) Nedir? İnsan omurgasının normal anatomisi kafa tasımızdan başlayıp leğen kemiğimize kadar uzanan arkadan bakıldığında tamamen düz bir hat şeklinde, yandan bakıldığında ise bel …
Boyun Fıtığı
Boyun Fıtığı Nedir? İnsan boynu 7 adet omurdan oluşur. Omurlarımız arasında çekirdek adı verdiğimiz diskler yer alır. Disk dokusunda oluşan yırtıkların omurilik kanalına doğru ilerlemesi ile boyundan …
Epiduroskopi ile Ağrı Tedavisi
Epiduroskopi Nedir? Epiduroskopi; çok ince esnek fiber optik kamera destekli başlıklara sahip tedavi alanı epidural alan olan tüm omurgada kullanılabilen kuyruk sokumundaki doğal omurilik boşluğundan 0,5 …
Radyofrekans ile Ağrı Tedavisi
Radyofrekans Nedir? Radyofrekans radyo dalgalarını kullanarak yoğunlaştırılmış yüksek bir ısıyı lokal anesteziyle röntgen altında hastanın vücudunun kısıtlı bir bölgesindeki ( bel, boyun, sırt …