Kök hücre ile Omurga Tedavisi Nasıl Yapılır?
Omurga hasarları tedavi edilmesi en zor rahatsızlıklardan biridir. Vücudumuzun kontrolünü sağladığımız dokular, sinirler omurgamızda bulunan omuriliğimizden geçer. Hasar gören sinirlerin onarılması çoğunlukla mümkün olamaz hasar tamamen sinirlerde ise hasta felç olabilir. Hasar kıkırdak, kemik ya da dokularda ise onarılması mümkündür.
Kök hücre tedavisi; kas ve iskelet sisteminde oluşan hasarlarının tedavisinde olduğu gibi doku, kemik ve kıkırdak hasarlarının onarımın da son derece başarılı sonuçlar veriyor.
İşlemin yapılışı sizden ameliyathane koşullarında alınan 100 - 150 cc’lik yağ hücresi özel kitler ve cihazlarla santrifüj edilip hazırlanır. Santrifüj sonrasında elde edilen kök hücre açısından zengin sıvı enjektör aracılığıyla hastanın omurgasının hasarlı disklerine enjekte edilir. İşlemden sonra kök hücreler aktif olur ve hasarlı bölgeyi onarmaya başlar ve vücudun tedavi ajanlarını uyararak tedaviye katılmalarını sağlayarak tedavinin başlamasını tetikler. Kök hücre ile omurga tedavisinin etkilerini 4 hafta gibi bir süre sonra hissetmeye başlarsınız. Tam etkisini göstermesi ise yaklaşık 6 ay kadar süre geçtikten sonra olacaktır. Normal süreç bu şekilde işlese de işlemin yapıldığı kişideki omurga hasarının ve kişinin tedavi ihtiyacı da iyileşme sürecini etkileyen en önemli faktörlerdendir. Tedavinin en önemli amacı hasarlı dokuların onarılmasıdır.
Kök hücreler tedavide nasıl etki gösterir?
Yaralanmış ya da hasar görmüş bölgeye enjekte edildikten sonra doğal görevi olan hasar onarma ve iyileştirme için bölünerek ve ihtiyaca göre çoğalarak hangi tip hücre’ye ihtiyaç varsa (Kemik, kıkırdak, saç, doku,deri vs) dönüşür ve vücudu onarım için uyarır. Vücut bu hücrelerin öncülüğünde kendini onarır.
Kök Hücreler ile hangi hastalıklar tedavi edilebilir?
- Menisküs yırtıklarının tedavisi
- Diz kireçlenmelerinin tedavisi
- Kalça kireçlenmesi tedavisi
- Çapraz bağ tedavisi
- Eklem kireçlenmelerinin tedavisi
- Tendon tedavisi
- Saç dökülmesini önleme ve yeni saç oluşumu
- Cilt gençleştirme ve yenileme
- Omurga Hasarlarının tedavisi
Kök Hücre tedavileri kimlere yapılır?
Doku hasarı, eklem rahatsızlıkları, tendon hasarları, çapraz bağ yaralanmaları, Omurga yaralanmaları, saç dökülmesi, cilt lekeleri gibi sorunlar yaşayan tüm kadın ve erkek bireylere uygulanabilir.
Cerrahi yöntemler kadar başarılı olmasının yanı sıra son derece doğal bir tedavidir ve yan etkisi bulunmaz.
Kök Hücre Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Öncelikle kök hücre tedavilerinde bir nevi kendi yedek parçalarımızla iyileşme imkanı buluyoruz. Kendi kök hücrelerimiz hasarlı sorunlu organlarımızın tamirini yapıyorlar bu en doğal yöntemdir.
Ağır cerrahi operasyonlara maruz kalmadan gündelik hayatımızdan, iş, aile ve sosyal hayatımızdan kopmadan hızlı bir iyileşme süreci geçirmemize olanak verir.
Kök Hücre Hakkında Sık Sorulan Sorular
1- Bir insanın kök hücresi herhangi bir başka insana nakledilebilir mi?
Cevap: Uygun donörlerden alınan kök hücreler uyumlu olduğu kişilere nakledilebilir. Bunlar genelde kardeşler arasında ve anneden çocuğa nakil şeklinde olmaktadır. Kardeşler arası uyum %25’tir.
2- Kök hücreler alındıktan sonra ne kadar sürede kullanılmalıdır?
Cevap: Otolog yani kişinin kendi hücreleri yıllarca saklanabilir; ama allojenik, yani başka birinden elde edilen kök hücreler hastaya hemen verilmelidir.
3. Kök hücre alınması uzun bir işlem midir?
Cevap: Hastadan kök hücre alımı kemik iliğinden kök hücre alımı ve hazırlanması 30 dk, yağ’dan kök hücre alınması ve hazırlanması yaklaşık 1 saat sürmektedir.
4. Kök hücre ile Prp farkı nedir?
Cevap: Prp işlemi hazırlanması ve uygulanması kolay bir işlemdir ama Prp de alınan ve ayrıştırılan kan miktarı kök hücreye göre yaklaşık 10 kat daha azdır ve ortak yönleri Prp içerisinde de yaklaşık %1 kadar kök hücre bulunur.
BİZ SİZİ ARAYALIM
Skolyoz Korsesi
Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir? İnsan omurgasının normal anatomisi arkadan bakıldığında tamamen düz bir hat şeklinde, yandan bakıldığında ise bel ve boyun bölgesinde hafif çukurluğu yani lordoz …
Bel Fıtığı Tedavisi
Bel Fıtığı (Lomber Disk Hernisi) Nedir? Bel fıtığı, bel omurgamızı oluşturan diskler arasında bulunan çekirdek adı verdiğimiz dokunun travma ve baskı sonucu yapısının bozulmasıyla birlikte yerinden …
Kifoz Tedavisi
Kifoz (Kamburluk) Nedir? İnsan omurgasının normal anatomisi kafa tasımızdan başlayıp leğen kemiğimize kadar uzanan arkadan bakıldığında tamamen düz bir hat şeklinde, yandan bakıldığında ise bel …
Skolyoz Tedavisi
Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir? İnsan omurgasının normal anatomisi arkadan bakıldığında tamamen düz bir hat şeklinde, yandan bakıldığında ise bel ve boyun bölgesinde hafif çukurluğu yani lordoz …
Boyun Fıtığı
Boyun Fıtığı Nedir? İnsan boynu 7 adet omurdan oluşur. Omurlarımız arasında çekirdek adı verdiğimiz diskler yer alır. Disk dokusunda oluşan yırtıkların omurilik kanalına doğru ilerlemesi ile boyundan …